Värskete fotodega ja neist moodustuva hübriidkaardiga, mis on palju täpsem kui Google'i satelliitpiltide vaade, saab tutvuda Maa-ameti kaardirakenduses või avaliku WMS-teenuse kaudu.

Kas leiad kaardilt oma maja, auto või viljapuuaia? On su naabrid kodus? Mis on toimumas Tallinnas Vabaduse väljakul, Tartus Raekoja platsil, Rakvere keskväljakul? Millised on Eestimaa metsade ja põldude mustrid ülaltvaates? Head avastamist!

„Lisaks hoonetele ja teedele on näha ka sellised objektid nagu vabadussõja võidusammas, lipumastid, inimesed, trepiastmed ja ka väiksemad objektid. Varasematel aastatel on tähelepanelikud vaatajad leidnud ortofotodelt huvitavaid kujutisi, näiteks naerunägu viljapõllul, Taaveti täht metsas ja lõbusad hoonete katused. Kutsume üles oma põnevaid leide teistega jagama Maa-ameti Facebooki lehe või e-posti kaudu,“ ütles Maa-ameti fotogramm-meetria osakonna nõunik Mait Metsur.

Ortofotod on Eestimaa piires erineva eraldusvõimega – tiheasustusaladel on see suurem ja hõredama asustusega aladel väiksem.

10-sentimeetrise eraldusvõimega asulad on: Tallinn ja suur osa Harjumaast (Maardu, Viimsi, Lagedi, Loo, Jüri, Vaida, Assaku, Kiili, Luige, Kangru, Saku, Saue, Harku, Tabasalu, Keila, Keila-Joa, Klooga jt), Pärnu, Aegviidu, Aruküla, Raasiku, Aseri, Haljala, Jõgeva, Kadrina, Kehra, Koeru, Kose, Ravila, Kuusalu, Kiiu, Kärdla, Mustvee, Paide, Rakvere, Rapla, Sillamäe, Türi, Vasalemma, Rummu, Väike-Maarja ja Ruhnu saar.

16-sentimeetrise eraldusvõimega asulad on: Tartu, Kohtla-Järve, Kiviõli, Lüganuse, Püssi, Narva, Narva-Jõesuu, Haapsalu.

20-sentimeetrise eraldusvõimega kevadine lehevaba lend katab Saaremaad, Muhu ja Kihnu saart, Pärnumaad ning Viljandimaa lääneosa.

25-sentimeetrise eraldusvõimega suvine lend katab Jõgeva-, Tartu-, Põlva-, Võru- ja Valgamaad ning Viljandimaa idaosa. Lisaks aeropildistati kevadel 25-sentimeetrise eraldusvõimega kogu Eesti kagupiir ja suvel 20-sentimeetrise eraldusvõimega Rail Balticu trassi osa, mis jääb Tallinna ümbruse ja Pärnumaa vahele.

Ortofotosid kasutatakse Eesti topokaardistuse alusmatejalina, muudatuste kaardistamiseks, PRIA põllumajandustoetusete kontrolliks, situatsiooni kontrolliks, juriidilie tõendusmaterjalina, planeeringute alusena, metsade inventeerimiseks, keskkonnakitsel eesmärkidel jne.

Samade lendude käigus kogutud kaldaerofotod on saadaval Maa-ameti fotolaos aadressil www.maaamet.ee/fotoladu. Värskeimate piltide vaatamiseks valige aastaks 2017.