Tarkvara ja pilveteenuste pakkujana alustanud ja kuulsaks saanud Google tuli eelmisel aastal välja oma esimeste algusest lõpuni ise disainitud ja välja töötatud telefonidega - Pixeli ja Pixel XL-iga.

Laineid löönud ja palju populaarsust kogunud telefonidele oodati sel aastal väärilisi järglasi ning Google ei vedanud tehnoloogiafänne alt. Google Pixel 2 ja 2 XL on kohal!

Ajal, mil Samsung, Huawei ja Apple panustavad palju telefonidele visuaalile ja teistest erinemisele, on Google Pixeli-liiniga liikumas teist teed pidi.

Pixeli välimus on väga lihtne, mõnede arust iganenud, kuid minu hinnangul pigem skandinaaviapäraselt tagasihoidlik. Google on otsustanud disainis rõhku pöörata funktsionaalsusele ning seda on telefoni käes hoides tunda.

Telefoni küljed ja suur osa tagusest on küll alumiiniumist, kuid kaetud karedama plastmassiga. See ei näe kindlasti nii ilus ja kaasaaegne välja, kui suuresti klaasist tehtud konkurendid. Samas seetõttu on Pixel üks kergemaid telefone, mida ma aastate jooksul käes olen hoidnud, ning tänu karedamale materjalile püsib telefon ka paremini käes.

Lisaks on väiksema viietollise ekraaniga Pixel 2 ka oma suuruselt paras keskmises käes püsima ja ühe käega kasutamiseks.

Rääkides telefoni eesmisest küljest, on Google ka siin teinud teistest tootjatest erineva otsuse, kasutades esipaneelil ekraani all ja peal suuri kõlareid, et pakkuda head helikvaliteeti, kuid ohverdades n-ö äärest-ääreni ekraani, mis sel aastal suuresti standardiks on saanud.

Viimane tundus minu jaoks ehk kõige "peletavam" osa uue Pixeli juures. On ju standardiks saanud võimalikult suur ekraan võimalikult väikeses kestas, kuid pärast esimesi päevi mõistsin ma Google'i otsust.

Kõlarid on uuel telefonil tõesti suurepärased ning mingitel juhtudel aitavad ääred ülal ja all isegi kaasa telefoni kasutamisele. Näiteks videot vaadates saab just sealt telefoni turvaliselt kinni hoida.

Ühesõnaga Pixel kiirgab funktsionaalsust ning ei sobi neile, kes otsivad telefoni, millega baaris silma paista.

Mille poolest Pixel teiste tootjate telefonidest veel erineb, on tarkvara. Kuna Pixeli seeria telefonid on tehtud Google'i poolt, kasutatakse seal puhast Androidi, mida ükski teine tootja ei kasuta. Kõik teevad ikka oma versiooni või lisavad erinevaid programme ja lahendusi, et ostjate jaoks eristuda või midagi uut pakkuda.

Tihtipeale aga need lisad teevad asja pigem hullemaks. Sestap ongi puhas ja väga hästi töötav Android Pixel 2 suurim müügiargument. Lisaks saab Pixel alati Androidi uuendusi esimesena kuna teised tootjad peavad uuele versioonile veel omad "parendused" tegema.

Google'i poolt disainitud raud- ja tarkvara töötavad koos väga hästi ning olemuselt meenutab see kombinatsiooni Apple'i suurimat müügiargumenti, et kõik on disainitud ühe tootja poolt ja planeeritud töötama veatult.

Raudvarast rääkides, on Pixel 2 sees kasutuses Snapdragon 835 protsessor, mis on leitav pea kõikidest selle aasta Androidi tipptelefonidest.

5" AMOLED Ekraan on HTC poolt toodetud ja selle resolutsiooniks on valitud igati mõistlik Full-HD, mis säästab akut ning on silmale siiski piisavalt tihe.

AMOLED-ekraani suur pluss on ka võimalus isegi suletud ekraanil kuvada pidevalt kellaaega ja teavituste infot ja seda tehes akut mitte liigselt kulutada.

Lisaks on Pixelil suurepärane funktsioon, mis pidevalt kuulab ümbritsevaid helisid ja saab aru muusikast, mis taustal mängimas on. Näiteks restoranis või poes olles saab nii väga mugavalt teada meeldiva laulu artisti ja loo nime ilma telefoni lukustamata.

Riistvaraliselt on Google Pixel 2 varustatud ka ühe kiireima sõrmejäljelugejaga, mis eksib ülimalt harva. Ühest peamisest konkurendist, Samsungist, on see kiirem, täpsem ja parema asukohaga. iPhone'iga võrreldes, meeldib mulle näpulugeja asukoht tagakaanel rohkem ning tundub seetõttu mugavam.

Juba eelmise aasta Pixeli kaamera oli üks parimaid telefonikaameraid, mis kunagi tehtud. Siin lööb taas välja see, et Google on raud- ja tarkvara suurepäraselt koos toimima saanud.

Paberil üsnagi levinud kombinatsioon 12 megapikslisest sensorist ja f/1.8 optikast, on Google välja võlunud selgelt parima telefonikaamera, mida ma kasutada olen saanud. Isegi iPhone 8 Plusist, mis siiani mu favoriit oli, on Pixel 2 suuteline paremaid pilte tegema.

Pixeli suurem pluss on dünaamiline raadius, mis isegi väga rasketes oludes on suuteline tegema detailse, elutruude värvide ja telefonikaamera kohta silmapaistvalt hea dünaamilise ulatusega pildi. Lisaks

on Pixel 2 kaamerale lisatud ka optiline pildistabilisaator, tänu millele saab ka pimedas teravaid ja müravabasid pilte teha.

Videote jaoks on aga lisaks optilise stabilisaatorile Google lisanud ka elektroonilise, mis suudab pilti filmimise ajal analüüsida ning lisaks veel stabiliseerida. Tänu sellele on ka videod lisaks väga heale pildikvaliteedile ka vägagi stabiilsed!

Isegi portreerežiim on Pixelil olemas, kuigi vastupidiselt enamikele teistele telefonidele pole sel kahte kaamerat. Google kompenseerib seda masinõppega, mis suudab pildis olevast infost aru saada, millist osa pildist peab udustama.

See töötab üllatavalt hästi ning tulemus on parem kui enamikel konkurentidel. Alla jääb see ehk vaid iPhone 8 Plusile. Seega, kui otsite parima kaameraga telefoni, mis praegu saadaval on, on Pixel 2 kindel valik!

Minu jaoks meenutab Pixel 2 ühte mu lemmiktelefoni läbi aegade, mis mind esimest korda tõeliselt iPhone'i pealt Androidile tõi - Nexus 5. See oli ka puhta Androidiga, kerge, istus suurepäraselt kätte ja omas oma aja kohta arvestatavat kaamerat.

Sel olid omad vead, mis lõpuks sundisid mind vaatama mujale ning lõpuks tagasi iPhone'ile kolima. Pixel 2 pole ka vigadeta - kindlasti on inimesi, kellele selle disain tundub igav, või puuduvad suhteliselt kõrget hinnasilti õigustavad lisavidinad.

Minu jaoks on häiriv Google'i otsus kuvada kogu operatsioonisüsteemi ulatuses ainult sRGB värve, mitte laiemat P3 värviruumi, kuid kõik see kahvatub selle kõrval, mis on selles telefonis head!

Google'i telefon ei ole mõeldud "igamehetelefoniks", see on mõeldud neile kasutajatele, kes teavad mida nad tahavad ja olema etaloniks teistele tootjatele, milline Androidi telefon olema peaks ja kuidas see peab töötama.

Pixel 2 pakub palju rõõmu tehnoloogiafännidele, samas karbist välja võttes on see ka vajadusel piisavalt lihtne, et ka tavaline kasutaja oskab sellest ja eriti selle suurepärasest kaamerast rõõmu tunda.

Kahju on vaid, et ametlikult Pixel 2 Eestisse müüki ei tule, kuid õnneks on inimesi kes neid läänest ka siia toovad!

Fortele laenas Pixel 2 testimiseks Kännukas, kus 64 GB andmeruumiga variant maksab 949 eurot ja 128 GB variant 1049 eurot.