Ajalooline oli ka pressikonverents, mida tegid üheaegselt 70 teadusasutust üle maailma, seda saab järele vaadata siinse artikli lõpust.

Eelnevalt olid LIGO teadlased registreerinud nelja mustade aukude ühinemisele viitavat signaali. Sõltuvalt kokkupõrkest oli nende lähedusse sattuvat ainet õgivate objektide mass Päikese omast kaheksa kuni 36 korda suurem.

Nüüd täheldatud gravitatsioonilaine taga olid kaks Neitsi tähtkujus asunud ja omavahel kokku põrganud neutrontähte läbimõõduga 20–25 kilomeetrit, massiga 1,1–1,6 Päikese massi. Peamiselt neutronitest koosnevad tähed on Päikesest 8–30 korda suurema massiga tähtede arengu lõppstaadiumiks.

Kokkupõrge toimus Maast ligi 130 miljoni valgusaasta kaugusel, kuid valgus jõudis meieni vaid kaks sekundit hiljem kui gravitatsioonilaine.

  • "Tegemist on kas väga suure juhuste kokkulangemisega või on tegu täiesti teist tüüpi nähtusega, mida varasemast ei teata. Seda, mis see olla võib, ei oskagi keegi öelda." Andi Hektor, KBFI

Keemilise ja bioloogilise füüsika instituudi (KBFI) vanemteadur Andi Hektor selgitas, et millegi sellise nägemist on oodatud kaua.
Loe edasi siit