Fortele meeldib Samsungi uue tipptelefoni Galaxy Note8 kaamera kvaliteet nii väga, et me pidasime seda hetkeseisuga parimaks telefoniks üldse, millega pilti teha.

Paraku pole meil olnud veel võimalust testida samas vallas uute iPhone'ide (8, 8 Plus ja X) võimekust, ja tundub, et me oleme paljust ilma jäänud!

Kaameraspetside sait DxOmark.com hindab 8 Plusi skooriga 94/100, aga 8 on sellel kohe sabas skooriga 92/100. Seni said iPhone'idest kõrgeima skoori aastavanused tippmudelid 7 Plus (88/100) ja 7 (85/100).

DxOmarki esikümnes puudub aga käesoleva uudise koostamise hetkel Note8, millest järeldame, et neil on see veel testimata või siis tulemused alles ootavad avaldamist.

Sama kehtib Apple'i tänavuse kõige-kõigema telefoni iPhone X kohta, mille laialdasem tootmine venib kuulduste põhjal järgmise aasta esimesse poolde.

DxOmark on tänavustest telefonidest hinnanud vähemalt 90/100 skoori vääriliselt ainult HTC uusima tippmudeli U11.

ekraanitõmmis

Pildikvaliteedist rääkides on ehk tore teada veel seda, et mitmed Apple'i nutiseadmed näitavad nüüd Netflixis HDR-sisu.

Sobivad seadmed on värsked iPhone'id 8, 8 Plus ja X ning kaks iPad Pro varianti (10,5-tollise ekraaniga ja tänavune 12,9-tolline mudel.

Kas DxOmarki hinnang on tähtis?

Photopointi ekspert Lauri Veerde kommenteeris Fortele DxOmarki tähtsust alljärgneval viisil:

DxOmark on hetkel kõige usaldusväärsem ja laiahaardelisem allikas, kust saab objektiivset infot eri kaamerates kasutatud pildisensorite omaduste ja kaameraobjektiivide esitlusvõime kohta.

Erinevalt näiteks kaameraülevaadetest, mis vaatlevad kaamerat tervikuna, analüüsib DxOmark vaid pildisensoreid.

Vastavalt tehnilistele andmetele (mitte pilte vaadates saadud subjektiivsetele hinnangutele) saavad testitud sensorid erinevates kategooriates mingi numbrilise hinnangu ja ka üldhinnangu. Nende abil on hea vaadata, millise kaamera sees olev sensor on parema, milline halvema esitlusvõimega.

DxOmark on eriliste pikslipiilujate lemmikleht, sest läheb tehnilistes analüüsides hästi süvitsi. Sensori kõrge koht DxOmarki pingereas tähendab reeglina, et seda sensorit kasutava kaamera pildikvaliteet on kõrge. Käsitlemismugavuse, funktsionaalsuse jne omadusi DxOmark ei hinda.

Sensori kvaliteet pole kaamera juures siiski ainuke asi, millest piltide kvaliteet oleneb. Tähtis on ka näiteks objektiivi ava suurus, mis on 8 ja 8 Plusi põhikaameral f/1.8 ehk praegu ilmuva uue telefoni kohta tüüpiline.

Samsungi mullused ja tänavused tippmudelid pakuvad aga f/1.8 edestavat f/1.7 ja LG tänavune tipp V30 pakub isegi f/1.6...