„Tehnikal on meie igapäevaelus järjest suurem roll ning mitmed seni mehitatud töökohad, milles me ei osanud mõni aasta tagasi tehnika osalust ettegi näha, ongi täna väga edukalt tehniliste lahendustega kaetud. See on ühelt poolt innovaatiline, edasiviiv ja säästlik, kuid pikemas plaanis võib kujutada ohtu meie igapäevasele hakkamasaamisele, püsima jäämisele ja miks mitte ka identiteedile,“ tutvustas sündmuse kontseptsiooni Vabaerakonna tegevjuht Märt Meesak ning lisas, et sünnipäeval keskendutakse siiski tumeda stsenaariumi asemel fantaseerimisele ja tuleviku tehnikalahenduste integreerimisele igapäevaellu.

Muuhulgas arutleti üritusel sellegi üle, kes robotile maailmavaate programmeerib, kas inimene võib kaotada kontrolli tehisintellekti üle ning kas me soovime, et tehisintellekt teeks ka poliitilisi otsuseid, kujundaks strateegiaid või tahame selle otsustusõiguse siiski endale jätta. Tehisintellekti teemadel mõtisklesid erakonnaga koos Riigikantselei strateegiabüroo nõunik Marten Kaevats ning LEXTALi advokaat Rauno Kinkar, kellel on praktiline kogemus tehisintellekti õiguslikus reguleerimises.

„Me toome lisaks roboti maailmavaatele juurde ka tuleviku töökohtade temaatika ehk kuidas tehnika areng mõjutab meie tööd tulevikus. Kas ja kui palju inimesi tulevikus üldse tööd saab ja kas on oht, et tehisintellekt ja tehnika asendab kunagi iseseisvalt mõtleva inimese. Tuleviku töökohtade teema on juba varem jutuks olnud ka Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise kontekstis ning ka tehnilisest vaatest IT asjatundjate pilgu läbi,“ võttis sündmuse sisu kokku Meesak.

Jaga
Kommentaarid