Sellega sai stardipaugu tuntud ja tunnustatud GPS-spordikelladele seeria Forerunner, mille üks uuematest liikmetest selles digitestis rambivalgusesse astub – Forerunner 35 multifunktsionaalne spordikell, kirjutab Digitest.ee.

Forerunner 35 on varustatud integreeritud GPS-vastuvõtjaga treeningute kaardile joonistamiseks ja optilise pulsianduriga randmelt pulsi mõõtmiseks. Samuti ei võta see Sinult pilku ka igapäevaseid tegevusi tehes – see loeb üles iga sammu ja kalkuleerib päeva jooksul põletatud kaloreid.

Lisaks trennihuntide soovidele rahuldab Forerunner 35 nutisõltlaste soove, tuues randmele ka nutitelefoni märguanded. Kõik need funktsioonid mahuvad kella kompaktsesse korpusesse, mis on igapäevasel kandmisel pea märkamatu. Selle funktsioonipagasi juures on märkimisväärne, et kella hinnasilt ei aja eelarvet lõhki.

Disain ja omadused

Forerunner 35 disainis ei hõika miski “spordikell” – esmapilgul meenutab selle kandiline korpus pigem Garmini Vivoactive'i nutikellade esmaseeriat.

Tegemist on suurepärase kameeleoniga: Forerunner 35 on randmel loomulik nii spordisaalis kui ka kontoris. Selle ekraan on parasjagu väike, olles mugav ka peenemal randmel ning õhuke korpus ei hakka igapäevatoimetustel käe peal häirima.

Kella silikoonist käerihm on mõnusalt pehme, ei ärrita nahka ning hoiab mugavalt käe ligi, tagades seejuures pulsianduri katkematu töö. Kusjuures Forerunner 35 kaalub märkimisväärselt vaid 37 grammi – see annab endast kõik, et olla randmel vaevumärgatav.

Lähemal vaatlusel on selge, et nutikellalik esmamulje on petlik – peen korpus on pea kõik, mis sel mudelil nutikelladega ühist.

Foto: digitest.ee

Forerunner 35-l on tagasihoidlik 128 x 128 piksliga mustvalge LCD ekraan, mis on kahtlemata piisav vajaliku info kätte saamiseks, kuid võrreldes Forerunner 235 või Vivoactive HR-i värviliste ekraanidega, jäävad plusspunktid siin Forerunner 35-l saamata.

Kasutajaliides on väga lihtne: neli küljenuppu on kõik, mida vaja, et kõiki kella funktsioone puudutada. Ülemisest vasakust nupust ärkab ellu ekraani taustvalgustus, mis on väga kasulik hilistel jooksuringidel, sama nuppu all hoides on võimalik kella ka välja lülitada, et vajadusel akut kokku hoida.

Alumisest vasakpoolsest nupust pääseb ligi kõigi seadistustele, äratusele, ajaloole ja nutitelefoni otsimise funktsioonile. Parema külje ülemisest nupust avanevad kella viis treeningrežiimi ning alumine nupp võimaldab kellakuvade vahel liikuda.

Garmin Connecti rakendusest saab seadistada, milliseid kuvasid kellal näha soovid: kiirelt saab pilgu peale heita pulsile, nutitelefoni-teavitustele, sammudele, põletatud kaloritele, nädala aktiivsetele minutitele, viimasele treeningule, ilmateatele.

Nutikust on taskukohase spordikella kohta Forerunner 35-l küllaga: kella ekraanile potsatavad kõik nutitelefoni märguanded kõnedest ja sõnumitest erisuguste rakenduste märguanneteni välja.

Garmin Connecti rakenduses on võimalik teha valik soovitavatest märguannetest: sisse lülitada nii Facebooki kui ka Candy Crushi teavitused – vali kõik, mida oluliseks pead.

Tänuväärne on see, et enne kui nutitelefoni järele haarad, saab kella ekraanilt teavitused täismahus läbi lugeda, nii saad ise teha valiku, millised teavitused on seda käesirutust väärt, millised mitte. Ning nagu sellest veel vähe oleks, toob Forerunner 35 randmele ka ilmaprognoosi.

Kella teisel küljel helendab pulsiandur Garmin Elevate, mis mõõdab kandja pulssi iga viie sekundi järel. Aku säästmiseks või mis tahes põhjustel on võimalik pulsiandurit ka soovi korral välja lülitada.

Pulsianduri hoiab truult randme ligi silikoonist käerihm, mis on naha vastas meeldivalt pehme ega tekita ka igapäevase kandmise puhul nahaärritusi. Rihm on universaalse pikkusega, sobides igaühe randmele.

Muljetavaldava funktsioonikompoti jooksutamiseks on Forerunner 35 varustatud integreeritud 100 mAh liitiumakuga, mis tagasihoidlikul kasutamisel (tavapärase käekella ja sammulugejana) kestab kaks nädalat, usinamal treenimisel (igapäevane aktiivsuse jälgimine koos viie treeningpäevaga nädalas) kestab üsna täpselt nädala.

Samuti sai kell proovile pandud päevi kestvatel matkadel, mil selgus, et Forerunner 35 saab ilma susse püsti viskamata hakkama ka 10-tunnise GPS-i lugemisega.
Foto: digitest.ee

Forerunner 35 aktiivsusmonitorina

Forerunner-seeria rivistuses astuvad üles – nagu nimigi viitab – eelkõige jooksusõpradele mõeldud spordikellad. Samas ei kipu ükski uuema põlvkonna Forerunner treeningtundide vahepeal randmelt lahkuma ja nii ka Forerunner 35.

Selle spordikella õhuke ja mugav korpus räägivad igati selle kasuks, et seda kõikjal enda randmel kanda, ning et lisaks kellaaja näitamisele veelgi kasulikum olla, töötab see aktiivsusmonitori eest, lugedes üles kõik sammud, hinnates päeva jooksul läbitud kilomeetreid ning põletatud kaloreid kalkuleerides.

Forerunner 35 integreeritud pulsiandur jälgib südametakte terve päeva kestel, hinnates pidevalt nii sinu hetkepulssi ja pulssi puhkeasendis.

Viimase nelja tunni pulsigraafikut saab uurida ka otse kella ekraanilt ning terve päeva pulsigraafikut Garmin Connect rakenduses telefonist või arvutist.

Tänu sellele on lihtne ära tabada, millised sündmused päeva kestel südame kiiremini põksuma panevad, olgu selleks bussile jooksmine või õõva tekitavad hetked hambaarstikabineti ukse taga oodates.

Seejuures on puhkeasendi pulsi järgi hea hinnata keha üldist treenitust. Testimisperioodil sai Forerunner 35 näha nii laiskusnädalaid kui ka aktiivseid trenninädalaid, mille puhul oli puhkeasendi pulss märgatalt erinev: mida aktiivsem igapäev, seda madalam on ka pulss puhkeasendis.

Eeskujulikule aktiivsusmonitorile omaselt loendab Forerunner 35 üles kõik astutud sammud ja arvutab need ümber ka läbitud kilomeetriteks, utsitab sind täitma päevaseid eesmärke ning kalkuleerib pulsianduriga koostöös ka põletatud kalorid.

Päevaseid sammueesmärke püstitab Garmin sujuvalt – nimelt on need iga päev erinevad: mida tublim oled, seda suurem on eesmärk järgmisel päeval ning laisemate päevade möödudes, ei hakka kell Sind sundima võimatuks, eesmärk saab siis hoopis realistlikum seatud. Iga tunni tagant hakkab kell käel paaniliselt värisema ja utsitab Sind püsti tõusma. Mida kauem istud, seda rohkem minuteid pead kõndima, et liikumisriba maha kõndida.