Tuumapomm B61 on peamine juhtimissüsteemiga varustamata termotuumapomm (ingl thermonuclear gravity bomb) USA külma sõja järgses püsiarsenalis (ingl Enduring Stockpile). Tegemist on madala kuni keskmise lõhkevõimsusega taktikalise tuumarelvaga, millel on kaheastmeline kiirguskollapsi-põhine (ingl radiation implosion) konstruktsioon. B61 lõhkevõimsus on reguleeritav, ulatudes eri režiimidel 0,3 kilotonnist 340 kilotonnini. Pommi voolujooneline korpus talub hästi lendamist helikiirusest kiirematel kiirustel.

Pomm on 3,56 meetrit pikk ja umbes 33 sentimeetrise läbimõõduga ning kaalub umbes 320 kilo, ehkki konkreetsete relvade kaal võib versioonist ning sütiku ja pidurdussüsteemi konfiguratsioonidest sõltuvalt varieeruda.

Lennukite hulka, mida on lubatud sellega relvastada, kuuluvad FB-111A, B-1 Lancer, B-2 Spirit ja B-52 Stratofortress; hävitus-pommituslennukid F-101 Voodoo, F-100 D ja F Super Sabre, F-104 Starfighter, F/A-18 Hornet, F-111 Aardvark ja F-4 Phantom II; ründelennukid A-4 Skyhawk, A-6 Intruder ja A-7 Corsair II; F-15 Eagle, F-15E Strike Eagle ja F-16 Falcon; ning Panavia Tornado IDS-klassi püüdur-ründelennukid, mida kasutavad Briti, Saksamaa ja Itaalia õhujõud.

Kaheteistkümnes modifikatsioon

Alates 2013. aastast on Pentagon küsinud pommi B61 ekspluatatsiooniprogrammi pikendamiseks 11 miljardit dollarit. Kui taotlus rahuldatakse, kujuneb B61 programm kõige ambitsioonikamaks ja kulukamaks tuumalõhkepea-uuenduseks ajaloos. USA kongress on neid püüdluseid pidurdanud, viidates kulutuste ja ajakavaga seonduvatele probleemidele ning seades B61 vajalikkuse kahtluse alla.

Hinnangud kulutustele on kasvanud neljast miljardist dollarist kaheksale miljardile dollarile ning värskenduskava lõppdaatum libisenud 2017. aastast 2020. aastasse. Seejärel taotleti täiendavat üht miljardit dollarit sabaosa-juhtimisaparatuuri arendamiseks ja lükati tootmine edasi 2021. aastasse. 2013. aasta algupoolel jõustunud eelarvekärped on lükanud programmi alustamise edasi 2020. aastasse.

Test aastal 2015:

Pommi versiooni tähistusega B61-12 arendatakse ettesiirmissuutlikuks (ingl forward-deployable) taktikaliseks tuumarelvaks, mille abil kaitsta NATO riike ja USA liitlasriike Aasias, aga ka tuumatehnika väljatöötamist ennetava (ingl nuclear deterrent) usaldusväärse meetmena, mis võiks veenda Ühendriikide liitlasi mitte ise tuumarelvi arendama. Pomme B61-12 saab alla heita kaheotstarbelistelt (ingl dual-capable) lahingulennukitelt. Samuti kavatsetakse nendega tulevikus relvastada mudelid F-35 ja B-21 Raider.