ScienceAlert kirjutab, et turvakaamerate salvestustelt oli näha, kuidas hiidkilpkonn nimega Aboo 1. augustil Jaapanis Okayamas asuva loomaaia väravast väljus ja teadmata suunas minema jalutas. Ehkki võiks arvata, et niisugusele suurele ja aeglasele loomale järgi silkamine ja ta kinni püüdmine on üsna lihtne, ei suutnud loomaaia töötajad kahe nädala jooksul Abood leida ja panid ta leidjale välja poole miljoni jeeni ehk 3800 euro suuruse vaevatasu.

Eile leidsid kohalik elanik Seiichi Tonai ja ta 15-aastane poeg Akira suure kilpkonna võsast üles. Nad jõudsid otsida vaid veerand tundi. Aboo ei olnud vahepealse kahe nädala jooksul eriti kaugele jõudnud ja oli peidus oma kodust vaid 140 meetri kaugusel.

Loom oli suurepärase tervise juures ja hävitas loomaaeda tagasi toimetatuna kohe mõned puuviljad. Abool on lubatud loomaaia territooriumil vabalt ringi liikuda ja eks see tegi pagemise oluliselt hõlpsamaks.

Loom on pikkust üle meetri, ta on 35 aastat vana ja kaalub 55 kilogrammi. Tegu on aldabra hiidkilpkonnaga, see liik elab vabas looduses India ookeanis asuvasse Seišellide saarestikku kuuluval Aldabra atollil.

See polnud esimene kord, kui Aboo plehku pistis: ta sai samasuguse teoga hakkama ka 21. juulil, ent siis püüti ta üsna ruttu kinni.

Nagu selgub, sõltub hiidkilpkonnade liikumiskiirus suuresti sellest, kas nad jalutavad niisama sihitult ringi või siis liiguvad mingi konkreetse sihtmärgi suunas. Nende keskmine liikumiskiirus on umbes 300 meetrit tunnis, mis tähendab, et tehniliselt pidanuks Aboo jõudma oma peidupaika kusagil poole tunniga. Ent Galàpagose hiidkilpkonnad on võimelised päevas väga pikki vahemaid maha marssima - paari-kolme päevaga võivad nad läbida lausa kuni 12,8 km.