Juba juuli lõpus teatas Euronews, et tänavu on tulekahjusid olnud kolm korda rohkem tavalisest.

Siinne kaart on koostatud Euroopa metsatulekahjude infosüsteemi (EFFIS) hetkeolukorra andmete põhjal tänase päeva seisuga. See omakorda koostatakse satelliitidelt saadavat infot kasutades. Abiks on NASA satelliidid Terra ja Aqua, nende mõlema pardal on sensor nimega MODIS.

See sensor tuvastab piirkonnad maapinnal, mis on lähedusest oluliselt kuumemad ja registreerib need aktiivsete tulekahjudena. NASA ja NOAA (USA rahvuslik ookeani- ja atmosfääriadministratsioon) satelliidi Suomi pardal on seade nimega VIIRS (Visible Infrared Imaging Radiomer Suite), mis oma andmetega MODISe näidatavat täpsustab ja täiendab. VIIRS on võimeline tuvastama oluliselt väiksemaid tulekahjusid kui MODIS.

Viimase paari päeva jooksul on tuleohuhoiatused EFFISi kaardil tasapisi põhja poole roninud ja näiteks paljud Poola piirkonnad on nädala algusega võrreldes oluliselt tuleohtlikumad. Ka Eestile antavad hoiatused olid täna juba esmaspäevastest tõsisemad - siis oli peaaegu terve Eesti kategoorias "väga madal", nüüd on kagus juba ka "madalat" ja "keskmist".

Nagu kaardilt näha, on ka Põhja-Eestis üks leek - see tähistab VIIRSi poolt täna pärastlõunal kaardil näidatud pikslit ehk tuvastatud tulekahju, mida MODISe registreeritud tulekahjude seas ei olnud.

Ülevaade pole lõplik ega täielik, kuna uusi tulekahjusid tuleb ja vanu kustutatakse pidevalt ning need kõik alati uudistesse ei jõua. Ent fotod ja väljavõtted uudistest ilmestavad ehk pisutki seda, missugune keeruline suvi seni eeskätt Vahemere-äärsete maade elanikel olnud on.

Olgu igaks juhuks öeldud, et ka Montenegro ja Horvaatia pole kaardil mõeldud sellisena, et need oleksid üks riik, vaid kaks suhteliselt lähestikku Balkani poolsaarel asuvat maad on lihtsalt ühe punkti all koos. Lisaks ei sümboliseeri iga tulekahju meie kaardil täpselt satelliidi antud tulepikslit, vaid seal, kus neid on tihedamalt, on suurem lõkkeke. Nii on graafiku eesmärk on anda pilt üldisest olukorrast.

Vaata ka Delfi TV spikrit loodustulekahjude tekkepõhjustest:

Kes soovib aga päris täpsete detailidega tutvuda, siis EFFIS uuendab infot tulekahjude kohta kuus korda päevas. Interaktiivset kaarti saab vaadata Euroopa kosmoseagentuuri ja euroliidu ühise seireprogrammi Copernicus lehelt ehk SIIT.