See oli veel aeg, mil maailma kõrgeima rajatise tiitlite pärast võistlesid tele- ja raadiomastid, enne kui praegune maailma kõrgeim ehitis Burj Khalifa kõik nende rekordid 2010. aastal ligemale 200 meetriga ületas.

Ülekandeseadmed olid küll valmistatud Šveitsis ja lift Rootsis, aga põhimõtteliselt oli tegemist siiski Poola ehituskunsti tippsaavutusega, mis paiknes kohas nimega Konstantynów, Gąbin.

Signaali edastas mast AM-LW sagedusalal 227 kHz kuni 1988. aastani ja sellest alates 225 kHz. Mast ise paiknes juba alusega 115,2 meetrit üle merepinna, lisaks oli masti all kahe meetri paksune isolatsioonikiht, et liigseid laenguid vaos hoida. Poola allikad on väitnud, et see terasest struktuur võis kaaluda 420 tonni.

Masti aitasid paigal hoida viielt eri kõrguselt kinnitatud tõmmitsad, mis vajasid veel lisaisolatsiooni, et mitte raadiosignaale segada. Ja selleks, et lennuvahendeid eemalt hoiatada, pidid veel nende küljes ja ka ümbritsevatel tugimastidel vilkuma hoiatustuled.

Lift, mis masti sees töötas, oli küll aeglane, ja tippu jõudmine eeldas pooletunnist sõitu. Mast nõudis ka tohutult elektrienergiat (6000 kW), kuid naabrusse ehitatud alajaam kattis kõik vajadused täielikult.

  • Muide, Brasiilias 1986. aastal valminud 230-meetrine Radio Gaúcha AM Guaíba mast on Poola raadiomasti vähendatud detailne koopia.

Umbes kümme aastat pärast valmimist tuvastasid inspektorid Varssavi raadiomastil mitmeid tuulest tingitud vigastusi ja kaaluti lausa uue masti püstitamist senise asemele, kuid tegudeni ei jõutud. 1988. aastal mast värviti üle, kuid isegi värvist tuli defitsiit kätte ja seegi töö jäi pooleli.

8. augustil 1991 murdus mast ootamatult pooleks, kuigi naabruses asunud ehitised jäid terveks. Hiljem mõisteti masti ehitustööde kaks juhti hooletuses süüdi ja pandi kaheks aastaks vangi. Konstantynówi masti murdunud osa on küll ära veetud, aga muud rajatised selle territooriumil lihtsalt lagunevad.

Praegu on Poola kõrgeimaks mastiks 360 meetrit kõrge ülekandemast Olsztyn-Pieczewos.

Wikipedias loetakse kokku, et enam kui 500 meetri kõrguseid raadiomaste on maailmas kokku varisenud (peamiselt ilmaolude tõttu) vähemalt 22 tükki, peaaegu kõik neist USA-s. Kõrgeim mast alates 1991. aastast on 628,8 meetri kõrgune KVLY-TV mast Blanchardis Põhja-Dakotas. Antenn asub küll ka 828,1 meetrit kõrge pilvelõhkuja Burj Khalifa tipus.

Venemaa kõrgeim mast on vaid 468 meetrit kõrge, Ostankino teletorn aga 540 meetrit.

Eesti kõrgeim mast, 349,5 meetrit kõrge raadiomast paikneb Koerus.