Küllap ilmub peagi ka superarvuti, mis jõudluse poolest hetkel pika edumaaga juhtiva TaihuLighti üle lööb. Ja tõenäoliselt panevad selle kokku taas hiinlased.

Aga seni on Sunway TaihuLight esikohal ja teadlased panid selle kümme miljonit protsessorituuma tööle üldse suurima universumi digimudeli loomise nimel.

Tulemus osutus viis korda suuremaks kui senine rekord-digiuniversum, mille lõid juunis Šveitsi Zürichi ülikooli astrofüüsikud. Paraku elas hiinlaste simuleeritud universum vaid tunni, Šveitsi oma kestis aga 80 tundi.

Sellised vägevad digimudelid aitavad astronoomidel universumit lähemalt tundma õppida, muuhulgas tumeaine ja -energia kohta infot koguda ning uusi põnevaid piirkondi avastada.

Hiinlaste simulatsioon keskendus universumi sünnile ja laienemisele. Paraku oli teadlaste käsutuses vaid üks tund, sest superarvuti järgmised kliendid olid järjekorras.

Hiinas toodetud superarvutid on asjatundjate väitel viletsa kvaliteediga, mis takistab neil enamasti täisvõimsusel töötamast.

See võib olla põhjus, miks sama töögrupp plaanib järgmist digiuniversumi loomist juba TaihuLighti mantlipärija vahendusel, mis valmib 2019. aastal ja on juba kümme korda praegusest võimsam.

Järgmine kord on teadlastel plaan uurida kogu 13,8 miljardi aasta vanust perioodi, mis jääb universumi sünni ja nüüdisaja vahele.