Kuumalaine praeb hetkel piirkonda, mis ulatub Põhja-Californiast Lääne-Texaseni. Seal asub kümme kõige kiiremini tõusva keskmise temperatuuriga linna USA-s. Californias on mitmed kohalikud kuumarekordid purunenud.

Phoenix, Tucson (Arizonas) ja Las Vegas (Nevadas) on ennustuste järgi samuti oma kõigi aegade kuumarekordite lähedusse küündimas. Phoenixi kuumarekord on 50 kraadi Celsiuse järgi ja tegu on viimase poolesaja aasta jooksul tempolt teisena kuumeneva linnaga USA-s. Eilne päevane õhutemperatuur oli Phoenixis 48,3 °C. Ilmaennustusportaal Wunderground.com lubab hetkel Phoenixisse üle 40-kraadist õhusooja kuni järgmise nädala lõpuni.

Väga palava ilmaga on mõned lennud ära jäänud – esmaspäeval tühistati seitse lendu ja teisipäevaks kogunes neid kokku 50. Phoenixi Sky Harbori lennujaam (üks USA suurimaid kommertslennujaamu) ütles, et mõned väiksemad regionaalliine teenindavad lennukid nagu näiteks American Eagle`i 50-100 inimest peale võtvad Bombardier CRJ-d ei saa õhku tõusta, kui temperatuur on üle 47 kraadi.

Tsemendiauto töömees palavusega võitlemas.
CNN vahendas, et kuna palavam õhk on hõredam, on lennukitel vaja hoovõtul arendada suuremat kiirust, et õhku tõusta ja see omakorda tähendab, et mõningatel lennukitel nagu just need Bombardierid on vaja pikemat lennurada. Igal pool ei pruugi aga piisava pikkusega vaba lennurada olla.

Lisaks lennukite õhkutõusuprobleemidele on USA lääneosas muidki kuumalainest tulenevaid muresid: üha enam ja enam inimesi kasutab siseruumides konditsioneere, tänu millele suureneb tunduvalt elektritarvitamine. See omakorda on mitmel pool voolukatkestusi tekitanud. Highway 50 nelja sõidurea sisse Sacramento kandis on aga tõenäoliselt kuumalaine löönud hiiglaslikud praod, nagu autojuhid teada andsid.

Kliimateadlased seovad nii USA kuumalainet kui ka muid ekstrapalavaid situatsioone mujal maailmas mõistagi eelkõige kliima soojenemisega.