Üks eeskujulik aktiivsusvõru loeb üles kõik päeva jooksul astutud sammud, kalkuleerib põletatud kalorid ja utsitab terve päeva vältel rohkem liikuma, kuid see pole kaugeltki kõik, kirjutab Photopointi ajaveeb.

Aktiivsusmonitorid on jõudsalt võtnud enda kanda nii spordikellade kui k< nutikellade ülesandeid ning tänu sellele on erineva disaini ja funktsioonipagasiga aktiivsusmonitore turul niivõrd palju, et selle ainuõige leidmine võib üsna peadpööritavaks kogemuseks osutuda.

Selleks, et enda randmele just sinu vajadustele sobivaim kaaslane valida, tasub enda jaoks selgeks teha, millist võimekust aktiivsusmontorilt ootad, ning valiku tegemisel mõningaid pidepunkte silmas pidada.

Vähem on rohkem?

Minimalistlikud aktiivsusmonitorid, mis pole koormatud üleliigsete kellade ja viledega, hoiavad silma peal sinu päevasel aktiivsusel, astutud sammudel ja põletatud kaloritel ning on ühtaegu taskukohased.

Igapäevase motivatsioonisüsti tagavad näiteks fitnessientusiastide lemmikud Polar Loop ja Loop 2, mis on lihtsa, kuid praktilise funktsioonipagasi musternäidised. Samuti tõusevad nende kõrval esile stiilipuhas Fitbit Alta, lihtne Fitbit Flex 2, märkimisväärse akukestvusega Garmin Vivofit 3 ning stiilse aksessuaari nägu Jawbone UP2.

Trennihundile

Kui pelgalt sammude loendamisest jääb igapäevase aktiivsuse jälgimiseks väheks ja leiad end aeg-ajalt ka spordiklubist või jooksuradadelt, tasub vaadata juba priskema funktsioonipagasiga aktiivsusmonitoride poole.

Spordikellade ja aktiivsusvõrude vahele on äärmiselt keeruline piiri tõmmata ning miks peakski. Enamik spordikellasid on juba niikuinii samaaegselt aktiivsusmonitorid.

Kui oled suur trennihunt, kaalu näiteks treeningrežiimidest pakatavaid mudeleid Polar M400 või Garmin Vivoactive HR; kui need oma disainilt liialt sportlikuks osutuvad, vaata Polar A360 poole, mille trennipagasis on režiime sama palju kui M400l (oh kui palju neid on!).

Lisaks manuaalsele treeningrežiimile pakuvad Garmin Vivofit 3, Vivosmart HR ning Fitbiti Charge 2 ja Alta HR ka automaatset treeningutuvastust, mille puhul võid treeningut alustada ühegi nupulevajutuseta – need võrud on piisavalt nutikad, et ise aru saada, millal trenn on alanud või lõppenud.

Sõltumata sellest, kui sage või harv on sinu trennimenüü, on aktiivsusmonitoride maailmas midagi igaühe aktiivsustasemele.

Fitbit Alta HR (Foto: tootja)

Treeni oma südame taktis

Pulsimõõtmise oskus ei ole aktiivsusmonitoride maailmas enam mingi uudis ega imeasi – pea iga uus turule astuja oskab kas pulsivööga ühise keele leida või on varustatud integreeritud optilise pulsianduriga.

See on agaramate trennisõprade jaoks vägagi teretulnud omadus, sest pulsimõõtmise oskused tagavad täpsemad kalorikulu arvutused ja võimaluse efektiivselt pulsitsoonide järgi treenida.

Kui soovid nii täpset pulsiinfot kui vähegi võimalik, vali oma trennikaaslaseks kell, mille komplekti kuulub ka pulsivöö nagu näiteks paljude trennihuntide lemmik Polar M400.

Kui aga kõrge intensiivsusega intervalltreeningud sinu trennimenüüsse ei kuulu, saab ka optiline pulsiandur kenasti sinu südametaktide jälgimisega hakkama.

24/7 pulsiinfot pakuvad näiteks Fitbiti esindajad Charge 2, Alta HR ja Fitbit Surge, samuti stiilne aksessuaar Jawbone UP3 või TomTom Touch, mis lisaks pulsi mõõtmisele suudab teha kehaanalüüsi.

Neile, kes täpsuse arvelt kompromisse teha ei soovi, kuid siiski ka 24/7 pulsiinfot näha tahaks (näiteks oma puhkeasendi südamelöögisageduse jälgimiseks), on suurepärased kaaslased just sellised mudelid nagu Polar A360, Polar M200, Garmin Vivoactive HR / Forerunner 35 / Vivosmart HR või TomTom Spark. mis on varustatud optilise pulsianduriga, kuid suudavad endaga ühendada ka välise pulsivöö.

GPSiga või GPSita – selles on küsimus

Kuigi paljud aktiivsusmonitorid oskavad kiirendusmõõtja poolt kogutud sammude põhjal välja arvutada läbitud vahemaa, keskmise tempo jm näitajad, ei ole see piisavalt usaldusväärne info, et rahuldada jooksuradade vallutajaid või jalgrattaratsanikke, kes oma treeningute kohta detailset statistikat näha sooviksid.

GPS-võimekusega kellad tagavad treeningu lõppedes täpse kilometraaži, tempo, keskmise kiiruse jm ning lisaks joonistavad läbitud marsruudi kaardile.

Integreeritud GPS-vastuvõtjaga isendid nagu Polar M400, Polar M200, TomTom Spark ja Forerunner 35 on suuremas osas kõik rohkem spordikella nägu, kuid kõige traditsioonilisemat aktiivsusmonitori joont hoiab siin väike, aga tubli Garmin Vivosmart HR+.

GPS-vastuvõtja korpuse sisse peitmine annab kellale reeglina kohe sportlikuma ilme, kui aga soovid eelkõige stiilset igapäevakaaslast, millega aeg-ajalt jooksu- või kõnnitrajektoore kaardile joonistada, tasub vaadata näiteks Fitbit Charge 2 või Fibit Alta HR poole.

Need küll enda stiilse korpuse sisse GPS-vastuvõtjat ei mahuta, kuid suudavad tänu funktsioonile Connected GPS ühendatud nutitelefoniga tandemis sõita ning GPS-info telefoni kaudu üles korjata.

Polar A360 (Foto: tootja)

Mida nutikam seda parem?

Kuigi tänapäeval on kõik aktiivsusmonitorid üsna taibukad, on mõned siiski tõestanud end nutikamana kui teised. Aktiivsusmonitoride turg on juba jõudsalt segunenud spordikelladega, pole siis imestada, et need ka nutikellade mängumaale trügivad.

Kui sinu jaoks on oluline olla nutimaailmaga pidevas ühenduses, tasub vaadata selliste aktiivsusmonitoride poole, mis on varustatud ka selgeltloetava ekraaniga.

Nutitelefoni potsatavaid kõnesid, sõnumeid ja kalendriteavitusi kuvavad enda ekraanil näiteks Fitbit Charge 2 ja Fitbit Alta.

Kel vaid kõnede ja sõnumite teavitustest vähe, tasub pilgud pöörata Polari ja Garmini lettide poole – oma värvilistele LCD ekraanidele toovad kõik märguanded alates Messengeri sõnumitest Instagrami like’ideni välja näiteks Polar A360 ja Garmin Vivoactive HR.

Ära eales hinda raamatut kaante järgi... või siiski?

Viimane, kuid kaugeltki mitte vähemtähtsam – disain. See on ühe tehnikavidina puhul ilmselgelt kõige pealiskaudsem faktor, kuid siiski äärmiselt oluline – aktiivsusmonitorist ei ole sulle kasu, kui see riiulil tolmu kogub.

Valides funktsioonidest pakatava, kuid ebamugava disainiga nutivõru, on vaid aja küsimus, mil selle sahtlinurka pagendad (eriti tõenäoline suuremate spordikella mõõtu isendite puhul).

Kui sinu silmis on olulised kandmismugavus ja stiilne disain, mis sobib randme ümber ka siis, kui trenniriided seljast heidetud, vaata esmajoones sisult võimekate, kuid samas stiilse disainiga Polar A360, Fitbit Charge 2 ja Fitbit Alta HR poole.

Kahtlemata saaks veelgi enam detailidesse laskuda, kuid vältimaks valiku veel keerulisemaks tegemist piirdume siinkohal nende viie pidepunktiga. Loodetavasti saad nendest suunise just sinule sobiva aktiivsusmonitori leidmiseks.

Pea meeles, et nii nagu fotomaailmas kehtib ütlus, et parim kaamera on see, mis on sul kaasas, kehtib sama ka aktiivsusmonitoride kohta – riiulil tolmu kogudes ei saa loetud ükski samm.

Soovid lihtsalt igapäevakaaslast sammude ja aktiivsuse mõõtmiseks? Vali tagasihoidlikuma funktsioonipagasiga võru (su rahakott rõõmustab). Käid sageli kilomeetreid püüdmas või spordiklubis mõõtu võtmas? Vali GPS-võimekusega kell, mis oskab ka pulssi mõõta ning pakub erinevaid treeninrežiime.

Kõige selle taustal pea meeles, et võru oleks ka mugav igapäevasel kandmisel.