Google’i korraldab iga aasta USA-s San Franciscos oma tehnoloogiate abil tarkvara arendajate jaoks suurüritust I/O, mis leiab aset enamasti mais. Tänavu on kümnes kord, seega esimene juubel, ja see toimub 17-19. mail.

Nagu ikka, kasutab tehnoloogiahiid seda terve müriaadi uudiste avalikkuse ette paiskamiseks. Forte hoiab silmad kikkis ja märkas selliseid tähtsaid arenguid.

Tegelikke uudiseid om mustmiljon, siin pakun kiireks manustamiseks välja viis, mis tundusid tähtsaimad.

Kaks miljardit!

Google’il on nüüd seitse tooteplatvormi, millel on vähemalt miljard aktiivset (= igakuist) kasutajat. neist vägevaim on mobiili-opsüsteem Android, millel sai just käesoleval nädalal kaks miljardit täis.

Äpid, mida ei pea paigaldama

Nüüd on kõigil arendajatel vastava tarkvara näol võimalus ka instant app’e luua, mida Google hoidis seni mõne tähtsama partneri jaoks.

Need on sellised Androidi äpid, millest kõik või vähemalt suurem osa asub ja toimib teenusepakkuja serveris, nii et seda pole vaja nutiseadmesse alla laadida ja paigaldada. Sääraseid olla saadaval juba 50 ringis.

(Foto: tootja)

Android O: järgmine suur Android

* Androidi järgmine suur väljalase koodnimega O laseb huvilistel end juba arendajatele mõeldud töövariandi näol näppida. Registreeri end ja saad sobivale Nexus- või Pixel-seadmele alla laadida. Testijate seast võid iga hetk väljuda, aga see tähendab vist vajadust esmalt seadme sisu kustutada.

Uuendusi pakub O muidugi palju, näiteks:

* tehisintellekt jälgib veebiotsinguid Chrome’i brauseris ja hakkab teistes äppides teksti kopeerimist ja kleepimist sinu jaoks kergemaks muuta, sest üritab aimata, mida sa üldse kopi-peistida tahad, näiteks aadresse ja telefoninumbreid.

* äppide edastatud teavitusi hakkad nägema nii tavapärastes kohtades nagu nutiseadme ekraani ülaosa, lukuekraan ja teavitustemenüü, aga lisaks ilmuvad need täpikeste kujul äppide ikoonide ülanurka kaunistama.

* O muudab nutiseadme buutimise või äppide käivitamise taas kiiremaks. Nullist töökorda jõudmine muutuvat lausa enam kui kaks korda väledamaks: senise 34 sekundi asemel 15!

* Pilt-pildis võimalus saabub ka telefonidele.

* Google lubab ka Androidi kasutajate ammust helesinist unistust: et suurte uuenduste saabumine muutub ühtviisi kergeks kõigile Androidi nutiseadmetele. Opsüsteem muutub nimelt modulaarseks, kus täiendusi saab kindlate portsudena lisada või eemaldada.

Kui lahendus toimib nagu lubatud, siis on Androidi ökosüsteemi suurim murekoht kohe lahendatud. Sa ei pea enam pool aastat ootama, et oma tipptelefonile uusim Android saada, või igavesti ootama jäämagi, et see odav- või keskklassi telefonile saada.

Google turvab sind rohkem kui enne

Google Play Protect on uus turvarakendus, mis vanu ja uusi trikke kokku kogub, et su nutiseadet senisest rohkem turvata.

Nagu nüüd moodi läinud, kasutab tarkvara masinõpet, et aja jooksul aina targemaks muutuda.

GPP skännib äppe, et võimalikke ohte leida ja hoiatada kahtlasevõitu asju üldse mitte paigaldamast, või siis isegi eemaldab neid.

Komplektis on ka teenus Find My Device, mis otsib kadunud seadet ja võib sellega eemalt trikke teha, näiteks sellele helistada või kogu sisu kustutada.

Sama tööd teevad muidugi juba paljud äpid, aga nüüd on siis rohkem turva-asju ühes Google'i rakenduses koos.

E-pood Play Store teeb juba tegelikult päris palju tööd, et Androidi seadmeid turvata. Google kinnitab, et see skännib iga päev miljardit seadet ja nendesse paigaldatud 50 miljardit äppi.

GPP on osa Android O-st, nii et kui ise ei paigalda, siis saad selle uue opsüsteemiga kaasa.

Unistajate ring hakkab laienema

Panid tähele, et Samsungi uued tipptelefonid Galaxy S8 ja S8+ ilmusid aprilli lõpus ilma Daydreami – Google’i uue virtuaalreaalsuse platvormi – toeta? Ei märganud? See tugi saabub igatahes suvel, ikka tarkvaralise täienduse teel.

Google lubab ka, et aasta lõpuks toetab Daydreami juba 11 nutiseadet, nii et platvormi start ongi tegelikult aeglane. See pidi ilmuma juba Android 7 koosseisus, aga jõudis kasutajateni kolm kuud pärast opsüsteemi ennast ehk 2016. a novembris.

Eri tootjatelt on tulekul ka Daydreami-peakomplektid, kuhu pole telefoni lisada vaja, näiteks HTC Vive’i ja Lenovo variandid.

Säärased komplektid kasutavad Qualcommi uut kiiret kiipi 835 ja Google’i WorldSense’i tehnoloogiat, mis jälgib kasutaja paiknemist ruumis ilma lisasensoriteta. Sama asi on kasutusel Google’i Tango 3D ruumilise kaardistamise süsteemis.

Telefonivabad peakomplektid võivad kasutada Daydreami pulti, aga tootjad võivad ka oma pulte luua.

Rivaa Oculus arendab muide oma Rifti põhjal ka nutiseadet mittevajavat peakomplekti ja selline VR-seadmete uusim trend ongi. Kergem massidesse viia, kui pole võimsaid ja kalleid telefone või arvuteid kõrvale vaja.

Juba ligi aasta eest kuuldus, et Google teeb oma Daydreami-peakomplekti. Nüüd lisandus infot, et saabuda võib ka prototüüpvariant, mille põhjal teistel seadmetootjatel on hea mugav omi variante sepistada.