Hoolimata sellest, et daamile on lasteõnne jagatud pehmelt öeldes külluslikult, on tegelikult Nabatanzi lugu üsna traagiline, kuna ta pandi 12-aastasena vastu tahtmist endast palju vanemale, 40-aastasele mehele. Naist tema kodukandis külastanud ja pikema usutluse teinud Uganda leht Daily Monitor ütleb mõne päeva taguses artiklis, et just sellesama abikaasaga kõik lapsed sündinud ongi.

Uganda seaduste järgi võivad nii poisid kui tüdrukud abielluda minimaalselt 18-aastastena, tüdrukute puhul võib vanemate nõusolekul seda vanust teinekord 16 eluaastani langetada. Riigis on sellest hoolimata aga üks maailma kõrgemaid teismeliste rasestumismäärasid, samuti on seal väga palju lastega abiellumise juhtumeid, kus noored tütarlapsed vanematele meestele naiseks antakse, põhjuseks peaasjalikult vaesus. Nii läks ka Mariam Nabatanziga.

Lihtsalt jäeti võõra mehega maha

"Ma ei teadnud, et ma abielluma pean," rääkis ta lehele. "Võõrad inimesed tulid meie koju ja ostsid mu isale erinevaid asju. Kui nad lahkuma hakkasid, arvasin ma, et saadan neid oma tädiga koos, aga kui kohale võõraste juurde jõudsime, jättis ta mind võõra mehega maha."

13-aastaselt sünnitas Nabatanzi juba esimesed kaksikud. Ta vanimad lapsed on 23-aastased ja noorim, keisrilõikega sündinud laps vaid neljakuune.

Pärast kuuendat sünnitust oli Nabatanzil juba kaheksateist last ja ta pöördus arstide poole küsimusega, kas äkki saaks kuidagiviisi lastejada meditisiiniliselt peatada. Kuid arst ütles, et Nabatanzi munarakkude arv ehk ovariaalne reserv olevat nii kõrge, et kui ta sünnitamise lõpetaks, võiks see ta surmaga lõppeda. Ja seetõttu soovitati tal edasi sünnitada.

"Viljastamata munarakkude kogunemine sellisel määral pole mitte ainult oht reproduktiivsüsteemile, vaid ka naise elule," ütles Dr. Ahmed Kikomeko Daily Monitorile. Naine oli rasestumisvastastest vahenditest spiraali kasutanud, aga see ajanud ta oksele, süda läinud pahaks ja asi lõppenud sellega, et ta oli kuu aega koomas.

Keenia günekoloog Dr. Aggrey Akula ütles Daily Monitorile, et Nabatanzil puhul on tegu mitmikute ilmaletoomiseks geneetilise eelsoodumusega hüperovuleerida ehk siis ühes tsüklis väljub munasarjadest viljastamiseks mitte vaid üks, vaid rohkem munarakke. See suurendab võimalust mitmikute ilmaletoomiseks.

Nabatanzi ütles Daily Monitorile, et ta erakordne viljakus on pärit isa suguvõsast - too sai elu jooksul lausa 45 lapse isaks, kellel olid erinevad emad. Nood sündisid kõik viisikute, kaksikute ja kolmikute kaupa. Günekoloog Dr. Charles Kiggundu ütles, et selline seos on täiesti loogiline ja lisas, et ilmselt saanuks ka naise sünnitamismaratonile juba ammu piiri panna, ent maapiirkondades pole inimesed sageli piisavalt informeeritud. Kuid nüüd, pärast viimatise lapse ilmaletulekut eelmise aasta detsembris (too sündis keisrilõikega) opereerisid arstid naiselt lõpuks emaka välja.

Naise abikaasal oli lapsi ka eelmisest suhetest teiste naistega ja ka nonde eest pidi just tema hoolt kandma, kuna nende emad olid igal pool mööda ilma laiali. Alkohoolikust mees olevat vägivaldne, viibivat üliharva kodus, ei toeta oma hiidpere ja löövat naist igal võimalusel. Ent hoolimata kõigest ütles 38 lapse ema, et ta on kõigi oma järeltulijate koolitee läbimise osas optimistlik. Kõige vanemate laste harimisega on naisel küll probleeme olnud - eks nood said kooliealiseks ka siis, kui ta ise oli veel väga noor - ent need on tänaseks medõepaberid saanud.

Absoluutne rekord pärineb Tsaari-Venemaalt

Mis aga pealkirjas mainitud rekordit puudutab, siis ei, läbi aegade rekordiga tegu pole. Kaugel sellest, tegelikult peaks Nabatanzi veel enam kui 30 last sünnitama, et Guinnessi rekordite raamatu esikohadaamist mööduda. Selleks oli 18. sajandil Venemaal Ivanovo oblastis elanud talumehe Fjodor Vassiljevi abikaasa, keda ajalooannaalidesse eesnime pidi kantud polegi - too naine sünnitas neljakümne aasta jooksul ehk perioodil 1725-65 oma mehele 27 erineva raseduse tulemusena 69 last. Vähe sellest, Fjodor abiellus hiljem teise naisega, kellega sai 18 last lisaks. Aga kui arvestada seda, kui noorelt selline hulk lapsi on ilmale toodud, siis Nabatanzil ilmselt vähemalt tänapäeval palju konkurente pole.