Toome ära nimekirja kolmest ajaloolisest relvast, mis läksid teist korda ajalukku oma peadpööritava hinna tõttu.

3. Sadulapüstolid – 1,99 miljonit dollarit

Foto: christies.com

2002. aastal leidis paar sadulapüstoleid, mille Prantsuse kindral Marquis de Lafayette omal ajal George Washingtonile kinkis, Christie oksjonimajas korraldatud oksjonil uue omaniku 1,986,000 USA dollari eest.

Oksjoniobjekti kirjelduse järgi on püstolitel väljastpoolt kuuekandilise, seest ringikujulise ristlõikega, panustehnikas hõbe- ja kuldkaunistustega torud ning Euroopa pähklipuidust alus.

Pärast oksjoni lõppu selgus püstolipaari ostja – Richard King Melloni sihtasutus, mis annetas relvad hiljem Pennsylvania osariigis tegutsevale Fort Ligonieri kindlus-muuseumile.

2. Pistoda Suurmogulite riigist – 3,3 miljonit dollarit

Foto: antiquesandthearts.com

Suurmogulite riigi viienda valitseja (ja Taj Mahali rajaja) Shah Jahani valitsusajast on säilinud kõigest käputäis mälestisi.

Üks tolle perioodi relvadest – 1629. aastal sepistatud pistoda, millele on graveeritud valitseja nimi ja tiitel ning sepistamise paiga nimi – müüdi 2008. aastal Bonhami oksjonil maha rohkem kui kaks korda alghinnast suurema summa, 1,7 miljoni naelsterlingi (u 3,3 miljoni dollari) eest.

1. Napoleoni mõõk – 6,5 miljonit dollarit

Foto: AFP

Tollele kõverale terasterale kuulub Guinnessi maailmarekord: tegemist on kõige kallima relvaga, mis kunagi oksjonil müüdud, ja seda põhjusega. Mõõk kuulus nimelt kunagi Napoleon Bonaparte’ile, kes kandis seda 1800. aastal Marengo lahingus.

Eebenipuust ja kullast pidemega relv müüdi 2007. aastal Prantsusmaal Fontainebleu’s peetud oksjonil 6,5 miljoni dollari eest.