Jeruusalemma vanalinna kristlaste kvartali südames paiknevas lubjakivist ja marmorist hauakabelis (ld aedicula), mis ehitati neljandal sajandil m.a.j. Jeesuse ristilöömise järgselt tema hauana tuvastatud paika, viidi läbi hädavajalikud taastamistööd.

Ambitsioonikas projekt viidi läbi maailma mälestusmärkide sihtasutuse WMF (ingl World Monuments Fund) juhtimisel. Restaureerimistöid teostanud interdistsiplinaarset töörühma juhatas Ateena riikliku tehnikaülikooli uurija Antonia Moropoulou.

Restaureerijad-konservaatorid, kes töötasid peamiselt öisel ajal, et mitte häirida pühas paigas palvetajate rahu, fikseerisid hauakabeli vundamendiks olevad kivid, paigutades seejärel eemaldatud kivid tagasi algsetesse kohtadesse ja kinnitades need titaanist ankrutega, selgitas Moropoulou.

„Me tugevdasime pühi kive. Avasime Kristuse haua, et kaitsta seda krohvihallituse eest. Seejärel sisestasime kividesse titaanist liitekohad ja panime kiviplaadid oma kohtadele tagasi,“ rääkis Moropoulou.

Kristuse hauakambrina esitletakse küll ka teisi kohti:

Ateena riikliku tehnikaülikooli uurijad kõrvaldasid restaureerimisprojekti raames terastalad, mis hauakabelit viimased 70 aastat ümbritsenud olid.

Möödunud aasta oktoobris paigaldasid müürsepad marmorist tahvli, mis püha puhkepaiga esimest korda peaaegu 500 aasta jooksul kinni kattis.

Kristuse matmispaika peavad pühaks kuue kohaliku kristluse haru esindajad — frantsisklased (katoliiklased), kopti kristlased ning Etioopia, Süüria õigeusu, Armeenia ja Kreeka õigeusu kirikud. Et arvukad usulahud pühapaiga eestkoste pärast omavahel tülli ei läheks, on Püha Haua Kiriku võtmed mitme põlvkonna vältel antud hoida neutraalsele osapoolele — ühele kohalikule islamiusklike perekonnale.

Püha Haua Kiriku kuue eestkostjaterühma omavahelised jagelemised on laguneva mälestusmärgi remontimistöid pidurdanud juba rohkem kui 50 aastat.

„Olulisemate kristlike kogukondade ja teiste inimeste vaheline ülemaailmne koostöö on jõudnud ajaloolisesse kõrgpunkti, et garanteerida kristluse jaoks ainulaadse ülestõusmispaiga säilimine,“ kommenteeris olukorda tema pühadus Theophilos III, Kreeka õigeusu kiriku patriarh Jeruusalemmas.