Samsung Galaxy Xcover 4 ongi Samsungi neljanda põlvkonna kestvustelefon neile, kes midagi juba lõhkunud või satuvad tihti olukordadesse, kus õrnad asjad kergesti katki lähevad. Näiteks matkale, raskele tööle, niiskesse kliimasse vms, kirjutab AM.ee.

Eelmisest Xcoverist (põlvkond nr 3) on möödas juba mitu aastat, aga ilmselt on selle põlvkonna omanikel telefon veel piisavalt terve küll, et edasi kasutada.

Ainuke mure, et kestvustelefonide sisu kipub olema aeglasem ja lahjem kui klassikalistel keskklassi nutitelefonidel. Sellepärast kiputakse kestvustelefone uuemate vastu vahetama pigem sellepärast, et need on muutunud talumatult aeglasteks.

Vaatamegi, kas Xcover 4 on kohe alguses piisavalt nobe või on müügiargumendiks nr 1 endiselt vaid vastupidavus, millele tuleb ohvriteks tuua kiirus ja kasutusmugavus.

Alustame jõudlustestidest, enne kui kestvuse juurde läheme:

Quadrant - 30028 p
Geekbench 4 – 1725 p
AnTuTu – 35575 p

Jõudluse edetabelis am.ee/edetabel tegi Xcover 4 napilt ära Sonu Xperia XZ-ile. Seega võib öelda, et vähemalt hetkeseisuga on jõudlust küll üsna piisavalt Quadranti põhjal.

Samas menüüdes liikudes oleks nagu tunda pisikest viivitust, kui võrrelda kasvõi Samsungi lipulaevade - Galaxy S7 telefonidega.

Mälu on vaid 2 GB, mis jääb uusimatele tipptelefonidele alla, kus on juba 4 GB ja mõnikord isegi 6 GB operatiivmälu. Ka protsessor pole tippude hulgast, ehkki parem kui eelmise põlvkonna Xcover 3 oma. 16 GB sisemälu on ka pigem keskmine või natuke allapoole. Pigem on telefoni kiirus siiski igapäevasel kasutamisel pigem keskmine kui tipptelefonide klassist.

Küll aga tuleb arvestada, et telefon on tavalisest suurem ja paksem ning ekraani puutetundlikkus tuimem, sest militaarklassi tugevus tähendab ka ekraanitehnoloogia osas teisi meetodeid.

Rasketes tingimustes ja kindaga katsudes on menüüs eraldi valik puutetundlikkuse suurendamiseks kindaga kasutamisel. Tugevalt vajutatavad füüsilised nupud on kindaga tõesti mõistlikumad. Neid on ekraani all kolm, lisaks traditsioonilised helivaljuse nupud külgedel, sisselülitamise nupp ja lisanupp, millele võib programmeerida mõne omale vajaliku funktsiooni.

Füüsiliste nuppudega on aga valikuvabadust vähem – all ekraani servas olevad nupud on just sedapidi nagu tootja need pani ja oma harjumuse järgi näiteks tagasinupu ja äppide nupu järjekorda muuta ei saa.

Ekraan pole Full HD, nagu kipub saama uute telefonide puhul miinimumresolutsiooniks, vaid lihtsalt HD ehk 720 x 1280 pikslit. 4,8-tolline ekraan on piisavalt suur, aga mitte liiga suur väljas kasutamiseks. Saab ühe käega hakkama.

Android 7 tähendab, et enam pole probleemi ühe põlvkonna võrra vananenud operatsioonisüsteemidega, mis tulid kestvustelefonidega koos kaasa veel mõni põlvkond telefone tagasi. Nüüd on uusim kohe kaasas ja vähemalt mõnda aega ei pea Androidi põlvkonna vahetamist ootama hakkama.

IP68 ja MIL-STD-810G standarditele vastavad vastupidavus ja turvalisus tähendavad, et libisemist takistavate triipudega korpusega XCover 4 peab vastu ekstreemsetes tingimustes: vee, tolmu ja külma käes. Nii 1,5 meetri sügavusel 30 minutit kui ka betoonile kukkudes käes hoidmise keskmiselt kõrguselt.

Militaarstandard tagab hea vastupidavuse löökidele ja kukkumistele, mis, nagu alguses öeldud, on hiljuti oma võimsa, kuid õrna (ja kalli) telefoni lõhkunud kasutajate jaoks põhiargument.
(Foto: tootja)

Xcover 4 ei maksa palju – ligi 250 eurot (müügil alates aprilli keskpaigast) ja see on juba mõnede kallimate telefonide puhul sama palju kui puhtalt ekraanivahetuse hind, mida garantii tavaliselt ei korva.

Vanakooli kombe kohaselt on tagakaas eemaldatav, seal taga olev 2800 mAh aku samuti. Paar põlvkonda tagasi loobus Samsung keeratavast kruvist, mis tagab veekindluse ja nüüd tuleb tagakaas, mille sisemuses on kummitihend, suruda krõpsudega vastu korpust.

Kindlasti peab vaatama, et kinni oleks surutud tagakaas igalt poolt. Hooletult surudes kipub see alumise microUSB pesa juurest kergelt irvakile jääma.

Aku kohta võib öelda, et tegemist pole mingi tipp- ega isegi keskmise mahutavusega, pigem veidi alla selle. Aga kuna protsessor pole ka tippvõimsusega ja ekraanil on Full HD-st vähem piksleid, saab sellise aku mahutavusega lipata natuke kaugemale.

Puudub kiirlaadimine, kuid aeglaselt laadides saab telefoni täis ligi kahe-kolme tunniga ja aku kestab üle ööpäeva (keskmiselt 30-32 tundi).

Sensorid

Kummaline, miks nii tehti, aga Samsung on Galaxy Xcover 4-st ära jätnud güroskoobi – sensori, mis oleks hea mitmesuguste asendist sõltuvate rakenduste jooksutamiseks.

Magnetiline kompass on – seega GPS-iga suunda näitab telefon kaardirakendustes üsna korrektselt ja ka virtuaalreaalsuse rakendused töötavad, ehkki mitte nii nagu eeldaks.

Pilt võib näiteks Street View' vaates minema ujuda, kui mobiili liigutad, sest güroskoop aitabki just neil juhtudel kolmemõõtmeliselt pööramist ja asendi muutust ümber oma telje registreerida.

Ka kiirendusandur on mängude jaoks pisut aeglane, aga siiski olemas ja töötab. Asendiandur näitab seadme asendit ja võib lihtsamates olukordades loodis oleku kontrollimisel kasuks olla, puuduvad temperatuuriandur ja baromeeter.

GPS on sel telefonil tavaline nagu nutitelefonidel ikka: navigeerimiseks on täpsus täiesti piisav, juhendab ilusti autot kaardil tee peal hoides ja reageerib küll väikese viitega, aga nii telefonid teevadki.

Ühel kohal paigal püsides täpsustatakse asukohta umbes 5-6 sekundiga. Paigale jäädes ujub asukoht küll veidi – hea leviga mõned meetrid, aga jääb siiski üsna paigale.

Muudest sensoritest leiab telefonilt veel lähedussensori ja NFC.

Kaamerad

Xcover on varustatud 13-megapikslise põhikaameraga taga ja 5-megapikslise nn selfie-kaameraga, mis töötab tänu suurele avale (f/2.2) paremini ka hämarates oludes.

Tagakaamera filmib Full HD videot (1080p @ 30fps). Pildikvaliteet on keskmine, päevavalges teeb Xcover 4 teravaid ja selgeid pilte nagu enamik mobiilikaameraid, hämaras kipub müratase kasvama, aga tulemus on siiski üsna keskmine odavama telefoni kohta.

Kaameratarkvaras midagi väga põhjalikult seadistada ei saa, lisaks tava-, HDR- ja muudele etteseadistatud režiimidele pakub profirežiim käsitsi muutmiseks näiteks ISO ja valge balanssi või nihutab kuni kahe astme võrra pildi valgus-seadeid ühele või teisele poole.

Siin on testpilt hämaras (klõpsa piltidel, avaneb originaal): 1 ja 2.

Kokkuvõtteks

on Samsung Galaxy Xcover 4 hea ja käepärane valik neile, kel vaja kindlat ja ekstreemsetes olukordades töötavat nutitelefoni: sellega on hea helistada, sõnumeid saata, uue Android 7.0-ga sotsiaalvõrgu äppe kasutada ja pildistada.

Tippkvaliteeti Xcover 4 ei paku ja see pole ilmselt ka eesmärgiks. Kiirus on pigem keskmine, kaamera pigem keskmine, ekraan alla keskmise ja aku kestvus ka pigem keskmine.

Aga kui telefon käest kivipõrandale või vette kukub, on Xcover 4 end oma odava hinnaga juba ära tasunud. Kui ajad taga tippnäitajaid, siis osta parem mõni tippmudel koos sellele ümber käiva vee-ja põrutuskindla kestaga, aga siis on ka hind vähemalt paar-kolm korda kallim.

Nutitelefon Samsung Galaxy XCover 4
Hind: ca 250 eurot (aprilli keskel saabub müügile)
Tehnilised andmed: vaata siit