1. MÜÜT: Murtud süda võib su tappa. See on tõene, vahendab ajakiri Imeline Teadus.

Poeetiline väljend „murtud süda“ sai ootamatult otsese tähenduse, kui Jaapani arstid avastasid 1990. aastal, et hingeliste piinade ehk südamevalu käes kannatanud patsientide süda oli tõesti kuju muutnud.

Ka järgnenud uuringud kinnitasid, et näiteks abikaasa surm võib inimeses põhjustada nii suurt leina, et südames tekib teatud laadi halvatus, millega kaasnevad intensiivne valu ning südameataki sümptomid.

Teadlased nimetavad seda seisundit murtud südame sündroomiks. Valu tekib siis, kui keha reageerib traumaatilisele sündmusele, vabastades verre stressihormoone adrenaliini ja noradrenaliini.

Need hormoonid valmistavad keha ette võitluseks, kui see peaks vajalikuks osutuma. Muu hulgas kiirendavad need südame tööd ja panevad veresooned kogu kehas kokku tõmbuma. Kui aga südame ümber asetsevad vere­sooned ahenevad, jõuab südamesse tavalisest vähem hapnikku.

See vallandab rinnus tugevad valud. Lisaks süda suureneb pisut, kaotades osa oma pumpamisvõimest. Sündroom möödub enamasti nädalaga, kuid pole ohutu. Neil, kel on juba enne olnud südamevaevusi, tekib leina ajal trombirisk.

Imelise Teaduse märtsinumbrist loe lähemalt veel üheksa südamemüüdi kohta.