Mida üldse oodatav eluiga tähendab? Statistikaameti definitsiooni järgi on see „inimese keskmine eeldatav eluiga, kui suremus jääb selliseks, nagu ta oli vastaval uuringuaastal.“ Nagu ameti läinudsügisene blogipost selgitab, võib juba mõistest endast eeldada, et see on vanus, milleni inimene keskmiselt peaks elama ja et näitaja muutub igal aastal, siis inimese eluajal pikeneb tema keskmine oodatav eluiga märgatavalt.

Statistikaamet märgib veel, et oodatava eluea juures tuleb vaadata mehi ja naisi eraldi, sest elustiilist, tööst ja muudest faktoritest lähtuvalt on meeste eluiga lühem. See pole aga nii olnud – näiteks 19. sajandil sai mees mitu korda pulmi pidada, samas kui naised sageli pärast sünnitamist surid.

BBC vahendab nüüd The Lancetis ilmunud uuringut, milles Londoni Imperial College ja Maailma Terviseorganisatsioon analüüsisid 35 arenenud riigi (Eestit valimis ei olnud) inimeste eluigasid. Prognoosi järgi peaks kõigis neis riikides inimesed aastal 2030 praegusest kauem elama ja meeste-naiste oodatava eluea vahe peaks suuremas jaos neist maadest kahanema hakkama.

Uuring ütleb, et 90% tõenäosusega saab aastal 2030 Lõuna-Korea naiste oodatav eluiga olema kõrgem kui 86,7 aastat ja 57% tõenäosusega kõrgem kui 90 eluaastat. Sellele järgnevad oodatava eluea prognoosi osas aastal 2030 prantslannad, hispaanlannad ja jaapanlannad.

Vanimate meeste osas on aga 95% tõenäosus, et aastal 2030 on Lõuna-Korea, Austraalia ja Šveitsi taatide oodatav eluiga üle 80 aasta ja 27% tõenäosus, et see küündib üle 85 aasta.

Professor Majid Ezzati ütles, et Lõuna-Koreas on paljud asjad tervise seisukohast õigesti tehtud – haridustase on hea, inimeste toitumine on paigas, lisaks sellele on lõuna-korealased osavamad kõrge vererõhuga hakkama saamiseks ning rahvastiku ülekaaluliste inimeste osakaal on üks maailma madalamaid.

Hetkel on maailma kõrgeim oodatav eluiga Jaapanis, ent uuring prognoosib nende peatset langust tabelis. Statistikaamet teatas, et 2015. aasta seisuga oli meil meeste oodatav eluiga 73,08 ja naiste oma 81,85 aastat.