Ja kuna edukate äpardustes paistab olevat midagi üldinimlikult nauditavat, siis saavad palju avalikku tähelepanu ka Apple'i vajakajäämised.

2016. aasta kulges tehnoloogiamaailmas üldse suuresti Apple'i kirumise või parastamise tähe all.

Küll osutati sellele, et majandustulemused pole nii edukad kui enne (kuigi senistes kõrgustes oli võimatu pikalt püsida). Küll kurjustati, et kevadine iPhone S.E. pole midagi erilist ja see on pigem re- kui progress. Või et iPhone'ide 7 ja 7 Plus külge ei saa tavalisi juhtmega kõrvaklappe ühendada.

Kriitikanooled hakkasid veel hoolsamini välkuma aasta viimastel kuudel, kui selgus kaks ebameeldivat tõsiasja:

a) kaks uut MacBook Pro mudelit jätavad meid üldse enamikest tavaühenduspesadest ilma, mida kompenseeriks ainult suure raha eest adapterite ostmine

b) uued juhtmeta kõrvaklapid ei saa lubatud ajaks oktoobriks valmis ja nendega on seotud veel erinevaid ebamugavusi.

Rääkimata uuest Watchist, mis ei lisa nutikellandusele midagi erilist ega polnud ka suur samm edasi esimese põlvkonna mudeli juurest.

Kõige selle põhjal võiks arvata, et Apple'i vastaste ja skeptikute ammu põnevusega oodatud allakäik on alanud, eks? Aga võtke näpust.

Õunafirma avalikustas oma 2016. a viimase majanduskvartali tulemused ja selgub, et paljukirutud uued iPhone'id-MacBookProd pole neile kuidagi eriliselt halvasti mõjunud.

Vastupidi, 2016. a viimane majanduskvartal – mis on tegelikult Apple'i 2016/17. majandusaasta esimene kvartal – tõi taas rea rekordeid:

* iPhone'ile ja Apple Watchile rekordid nii müüdud eksemplaride kui ka käibe osas

iPhone'ide müük oli kolme eelneva majanduskvartali jooksul vähenenud, mis oli Apple'i jaoks kindlasti murettekitav, kuivõrd õunalogoga telefonid on nende suurim käibeallikas üldse.

Apple suutis müüa 78,3 miljonit iPhone'i ehk 5% võrra rohkem kui aasta eest samal ajal. Watchi müüginumbreid tootja ei avalikustanud, aga mainis rekordit.

* Mac-arvutite müük tegi rekordkäivet, kuigi uusi sügisesi MacBook Prosid polnud laialdaselt saada ja igasugused muud Maci-seeriad ootavad värskendamist juba pikka aega.

Apple müüs kvartali jooksul 5,37 miljonit Maci, mis on 1,4% võrra rohkem kui mullu samal perioodil.

* Apple'i teenusteäri (iCloud, Apple Music, Apple Pay jt) kasvas aastaga 18% võrra. Käivet 7,17 miljardit dollarit, mis olla samuti rekord.

* Nõrk koht on endiselt iPadi-müük, mis on juba kolme aasta vältel aina kuhtunud ja saavutas 2016. a viimase kvartali näol oma halvemuselt teise kvartali üldse. 19% võrra vähem müüdud iPade kui mullu samal perioodil.

* Kvartal oli siiski üliedukas: käivet 78,4 miljardit USA dollarit, kasu 18,4 miljardit. Mõlemad kõrgemad tulemused kui mullu samal perioodil.

iPhone'ide tugev käekäik on üllatus, kui arvestada, et uus iPhone 7 on suhteliselt väike samm edasi eelkäijamudeli 6 juurest. Ning üldarvamuse kohaselt tasub põhjalikult uuendatud Õunatelefoni oodata alles tänavu, sest suvel täitub 10 aastat esimese iPhone'i turulejõudmisest. Sellest sai täna tuttava nutiseadme-keskse digiühiskonna üks alussambaid.

iPhone 7 kallim luksmudel Plus on muidugi natuke teine teema, selle kahe objektiiviga põhikaamera (ja eriti viimase portreerežiim) on kahtlemata päris kõvad sõna telefoniga pildistamise vallas.

Mac-arvutite edukas kvartal on isegi ootamatum. Ilmselt vastavad Apple'i arvutid lihtsalt nii hästi kasutajate vajadustele, et pole probleemi, kui uusi mudeleid lisandub harva. Kõlbavad vanemad ka!

Kõik see on ühest küljest Apple'i fännile (või firma tegevusest kuidagi kasu saajale) rõõmustav. Teisalt muudab säärane seis aga murelikuks.

Niigi korduvalt fännide kriitikale, soovitustele ja isegi palvetele kurdiks osutunud tehnoloogiahiiul on nüüd isegi vähem motivatsiooni neid kuulda võtta. Haukugu koerad nii võimsalt kui tahes, karavan läheb ikka aina edasi!

Apple'i majandustegevus on kriitikale vaatamata rekorditeni jõudnud ka eelnevalt, korduvalt. 2016. aasta, eriti iPhone 7 ja uued MacBook Prod mängu lisanud viimane kvartal, on aga lausa märgilise tähendusega. Kui isegi selline periood suudab rekordeid tuua, siis ei tapa Apple'i kui kaubamärgi tugevust vist miski.