Osariigi geoloogiauuringute keskuse AZGS (ingl Arizona Geological Survey) mehitamata lennumasina pardalt tehtud hiljutistel ülesvõtetel on selgelt näha suur maalõhe Casa Grande ja Tucsoni linnade vahel Pinali maakonnas. Pragu on nii suur, et selle serval kõndivad inimesed näevad välja üsna tillukesed.

Lõhe põhjapoolne, vanem ja osaliselt kinni varisenud ots on lauge, kuid lõunapoolse osa sügavus võib paiguti küündida rohkem kui kümne meetrini, kinnitas AZGS-i geoloog Joseph Cook.

„Mõned lõigud on kolme meetri laiused ja neis ulatub langedes kitsenev lõhe 7,5–9 meetri sügavusele, samas kui teisal pole lõhe laiem kui paar sentimeetrit,“ kirjeldas Cook nähtust. „Kitsaste lõikude all võib aga esineda suuri tühimikke, mistõttu pole välistatud pealmise pinnasekihi varingud — sel moel ongi tekkinud lõhe sügavamad avatud lõigud.“

Esmakordselt märkas Cook hiiglaslikku lõhet veebi-kaardikeskkonna Google Earth 2014. aasta detsembrist pärinevatel fotodel. „Kui läksin ise kohale lõhet kaardistama, mõistsin, et see on palju pikem kui Google’i piltidelt paistis, kokku ligi kolm kilomeetrit,“ meenutas Cook.

Kui maapinnalõhe oli GPS-i abil kaardistatud, vaadeldi seda ka teise nurga alt mehitamata lennuaparaadi abil.

Cooki osutusel on lõhe tekkimises süüdi veekadu, millest osa võib kanda põllumajanduse arvele. Kui piirkonna põhjavett maapõuest välja pumbatakse, jäävad maapõue tühimikud, mis tekitavadki lõhesid. „Me näeme, et lõhed tekivad pinnase vajumise piirkondade servadesse ja nende piirkondade sisse jäävate mäestike kõrvale,“ selgitas Cook.

Cook ja tema kolleegid AZGS-is on Arizona kõrbesse üles seadnud 26 vaatlusala, mille piires on kaardistatud kokku 275 kilomeetrit samasuguseid maapinnalõhesid.

Cook ja teised uurijad pole veendunud mitte ainult lõhe edaspidises pikenemises, vaid ka selles, et maapinna-alused tühimikud on oluliselt suuremad kui see osa, mis maapinnale kätte paistab.