Põletikulist ussripikut otsinud arstid avastasid midagi, mida nad oodata ei osanud.

Teismelise patsiendi munasarjadel paiknesid kaks suurt tsüsti, millest üks sisaldas tillukest koljut ja peaaegu täielikult väljakujunenud aju.

Kirurgid kirjeldasid tavatut leidu teadusajakirjas Neuropathology. 16-aastane neiu, kellel oli diagnoositud äge ussripikupõletik, toodi erakorralise kirurgia osakonda lõikusele.

Kõhuõõne avamisel leidsid arstid aga täiendavaid probleeme: kaks tsüstilist kasvajat, millest üks oli umbes golfipalli, teine tennisepalli suurune.

Arstid tegid märkmeid tsüstide asukoha ja suuruse kohta ning viisid seejärel läbi ussripiku kirurgilise eemaldamise. Üllataval moel toibus patsient probleemideta; samuti ei tekitanud tsüstid tal mingisuguseid sümptomeid.

Kolm kuud hiljem viidi läbi järgmine operatsioon kasvajate eemaldamiseks. Suurema tsüsti seest avastati täiendavaid üllatusi: juuksesalke, õhuke koljuluulaadne luuplaat ja üllatavalt hästi arenenud ajulaadne objekt.

Kasvajad, mis sisaldavad karvu või luid, pole sugugi ennekuulmatud. Need nn teratoomid (mille kasvajatüübi nimetus on tuletatud kreekakeelsest sõnast τέρας, mis tähendab „koletist“ või „tavatut nähtust“) tekivad siis, kui paljunemiselundkonna rakud väljuvad kontrolli alt.

Kui organism on terve, kujunevad sellised rakukogumid loodeteks, millele omakorda kasvavad mitmesugused kehaosad, s.h luud, elundid, hambad ja karvad.

Miniajust leitud struktuurid. (Foto: Masayuki Shintaku jt, 2017)

Mõnikord juhtub aga, et rakukogumid hakkavad vohama lihtsalt iseenesest, valmistades koletislikke „varuosi“, mida kellelegi tegelikult tarvis pole. Reeglina avastatakse teratoome paljunemiselundite lähedusest ja tavaliselt ei kujuta need endast patsiendi elule ohtu.

Kõige sagedamini võib teratoomide seest leida karvu, hambaid ja koerakke, millest päris lootel areneks ühel päeval välja kesknärvisüsteem.

Antud juhtumi tegi eriliseks asjaolu, et ajukude teratoomi sees oli väga põhjalikult arenenud. Tilluke elund oli kasvamisega jõudnud üsna kaugele ning jagunenud isegi osadeks, mis olid sarnased täielikult välja arenenud aju eri piirkondadega.

Lõikus õnnestus, teratoomid eemaldati ja patsient lubati kodusele taastusravile. Kolm aastat hiljem püüdsid kirurgid temaga ühendust võtta, et teha talle järel-läbivaatus, kuid patsient ei vastanud.