Maineka Tsinghua ülikooli juures loodud ettevõte Landspace on üks esimestest Hiina eraettevõtetest kosmoselendude korraldamisel. Tegemist on ka esimese korraga, mil Hiina eraettevõttel õnnestub pakkuda tehiskaaslaste kosmosesse toimetamise teenust rahvusvahelisel turul, rõhutas Landspace hiljutises pressiteates.

Gomspace on Taani satelliidiehitusfirma, mis kasvas välja Aalborgi ülikooli nanosatelliit-uuringute programmist. Lisaks nano-tehiskaaslaste koostisosade tootmisele pakub Gomspace ka komplektseid nanosatelliite; nt nende Maa-vaatluste- ja side-tehiskaaslase mudel GOMX kaalub napid kolm kilo.

Hiljuti viidi Gomspace börsile:

Ettevõtete partnerlussuhe algab sõna otseses mõttes pisiasjast — nanosatelliidi-projektist. Landspace loodab kohandada oma vedelkütuse-rakettide tehnoloogiat nii, et see võimaldaks esmalt mehitamata, ent hiljem juba ka mehitatud kosmoselende. Lisaks pakub Hiina kontsern kindlustus-, IT-toe- ja lennujuhtimisteenuste täispaketti.

Landspace’i ärimudel näeb alustuseks ette nanosatelliitide starte, millele järgnevad kaalukama lastiga raketid ja viimaks mehitatud kosmoselennud. Jutt nn "Hiina SpaceX-ist" võib olla küll siiski ennatlik.

Nanosatelliitide laotusselennutamiseks on ettevõttel välja töötatud isegi veokipõhine stardiplatvormi-lahendus. Lepingu kohaselt kohustub Landspace toimetama esimesed Gomespace’i tehiskaaslased oma raketimudeli Lanspace-1 pardal orbiidile 2018. aastal; kava kohaselt hakkavad raketid startima ekvaatori lähistelt, võimalik, ei Hainani saarelt või Yunnani provintsist.

Hiinas toodetavate kosmoserakettide mudelid toodi Shanghais messile näha.

Arvestades Gomspace’i osalust Euroopa kosmoseagentuuri ESA projektides, sh kosmoseprügi koristamise süsteemi loomises, võib Lanspace’i ja Gomspace’i vahel sõlmitud leping endast kujutada uut ajaloolist lehekülge Hiina-Euroopa kosmonautika-alases koostöös. Hiina era-kosmonautikasektori jaoks on see kahtlemata suur saavutus.

Turuanalüütikute prognooside kohaselt võib aerokosmonautika globaalse turu maht 2020. aastaks küündida 452 miljardi euroni; ainuüksi Hiina aerokosmonautika-turu väärtuseks aastatel 2016–2020 ennustatakse 800 miljardit jüaani (u 109 miljardit eurot).