Lähemalt kirjutab baasist ja ka enda seotusest selle kandiga oma blogis droonivideo autor Andrus Kiisküla. See olevat olnud kogu maailma arvestuses üks kolmest niisugusest.

Jaamast ja Hara sadamast on kirjutanud ka bioneer.ee, mis märgib, et seal asus ka Leningradi Laevade Füüsikaliste Väljade TUI filiaal. Bioneer lisab, et nõukogude ajal polnud selles midagi imestusväärset, et mõne riigile olulise objekti püstitamise tõttu inimesed oma kodudest ilma jäid ning sama saatus tabas ka Virve küla sadamapoolseid talusid – kokku tuli lahkuda viiel taluperel.

Andrus Kiisküla loodud täispikka droonivideot näeb siitsamast.


Mis on demagnetiseerimine ja miks seda tehti?

See on meetod, mille eesmärk on viia laeva magnetväli sellissesse seisundisse, et see ei reageeriks magnetmiinile, ütleb kaugsõidukapten ja Eesti Mereakadeemia õppejõud Rein Raudsalu.
„Seda ei tehtud pärast sõja lõppu mitte ainult allveelaevade, vaid kõigi, ka pealveelaevadega,“ selgitab ta. „Kõigil laevadel olid keresse ehitatud kolm mähist, millesse lasti vool. Mähised olid ühendatud magnetkompassiga ja tekitasid magnetvälja. Magnetkompass töötab maa magnetvälja järgi ja kui nüüd mähised sisse lülitati, tekkis vastumagnetväli, mis Maa magnetvälja mõju nullis. Võis juhtuda, et tekkisid anomaaliad, mähistega nullimine ei olnud võimalik ja siis võetigi ette demagnetiseerimine, et viia laevakere seisund selliseks, et mähised magnetvälja nullida suudaks.“

Üks koht demagnetiseerimiseks asus Tallinna sadama läänemuuli taga, kus ka Raudsalu oma laevaga käis, samuti on ta oma alusega Hara sadamas käinud.

„Seitsmekümnendail ei olnud maailmas enam miiniohtu, kuna arvati, et kõik miinid on välja traalitud ja magnetmiinid nende seas,“ meenutas ta. „Aga Eesti Merelaevanduses oli grupp laevu, mis saadeti igal aastal Põhja mereteele. Sattusin ühe sellise laeva peale. Hara lahe keskel olid vee all seadmed, milles laev eri kurssidega üle sõitis ja mis kontrollisid, kas magnetväli on nullis või ei. Selgus, et ei olnud. Seepeale saadeti meid Hara sadamasse; seal oli kanal, kuhu laev lükati ja milles seda vintside abil liigutati. Kaableid (mida tavaliselt laevale demagnetiseerimiseks ümber mässiti - Forte) seal meile ümber ei pandud, ju olid magnetid, millega meid töödeldi, kanali seintes ja põhja all. Hiljem, kui mähised sisse lülitasime ja kontrollisime, nullisid need magnetvälja ja kõik oli okei.“