Suur pressiüritus toimus Jaapanis Tokyos ja avalikkuse ette jõudis enamik esmatähtsast infost, mida oleme pidanud kaua ootama. Täpsemalt alates 17. märtsist 2015, kui Nintendo seadet esmakordselt tutvustas.

Siin on kogu uus info, mida peaksid teadma.

Ilmumisaeg

Nintendo teatas, et Switch saabub müügile reedel 3. märtsil.

Hind

Maksab USA-s 299 dollarit, Jaapanis 29 980 jeeni ehk umbes 260 dollarit. Hinnad teistes riikides ja piirkondades on veel avalikustamata.

Nii kallis?!

Veebis ja meedias levib kommentaare, et hind on kõrgevõitu, sest ka Sony konkureeriva ja hetkel juhtiva konsooli PS4 hinnad algavad USA-s täna 300 dollarist. Pealekauba oli Switchi eelkäija Wii U paras läbikukkumine.

Nintendo korraldab huviliste veenmiseks jaanuaris-veebruaris viies USA suurlinnas ja Kanadas Torontos tutvustustuuri, kus saab ise proovida ja otsustada, kuidas meeldib.

Tuur algab 15. jaauaril New Yorgis, jätkub 29. jaanuaril Torontos, 12. veebruaril Washingtonis, 19. veebruaril Chicagos, 26. veebruaril San Franciscos ja lõpeb 4. märtsil Las Vegases.

Mis karbis on?

Komplektis on:

* Switch ja selle laadimisdokk,

* HDMI kaabel ja vooluadapter,

* hallid Joy-Con puldid (vasak- ja parempoolne),

* Joy-Conidele randmerihmad ja lisajubin Grip, mis nende abil tavapuldi sarnase kontrolleri moodustab ja ka nende akusid laeb.

Gripi on vaja kindlasti siis, kui Switchi teleriga ühendad, et seda nn tavarežiimis kasutada. Aga konsooli saab dokkjaamast eraldada ja kaasa võtta, millest oli juba varem juttu.

Mis tähendab: vasak ja parem?

Üks Joy-Con sobib ainult Gripi vasaku, teine parema ääre külge. Aga see pole nende ainus erinevus.

Vasakul on lähedussensor (tunnetab teatud objektide lähedust) ja eraldi nupp mängupiltide, -video või muu sisu jagamiseks. See ei toimi koheselt nagu Xbox One’il või PS4-l, aga Nintendo lubab, et tulevikus hakkab.

Paremal Joy-Conil on lähiväljaside Amiibo kujukestega andmete vahetamise jaoks.

Mõlemad minipuldid sobivad siiski mängude kontrollimiseks, kui Switch on kaasakantavas režiimis. Siis võib üks mängija haarata ühe ja teine teise Joy-Coni.

Mõlemal on liikumissensor ja võime vibreerimise abil mängust tagasisidet anda. Mõlemale leidub komplektis randmepael, nagu juba mainitud.

Joy-Conid ilmuvad eraldi müügile punaste ja sinistena ning need ei maksa rohkem kui tavalised hallid.

Pultide ja tarvikute hinnad

Hetkel on teada USA, mitte Euroopa hinnad:

* üks Joy-Con 50 dollarit, nende paar 80, neid täispuldiks ühendav Grip 30, neid rooliks ühendav jubin 15, randmepaelad 30,

* Dokk, HDMI kaablel ja vooluadapter: 90 dollarit,

* pult Pro Controller: 70 dollarit,

Päris kallid, aga vähemalt saab otse tootjalt – ei pea veebist teistelt otsima, nagu Wii U GamePadi puhul.

Huvitavat Switchi enda kohta

Switch on Nintendo esimene nn mahtuvusliku puuteekraaniga seade, mis on tundlikum ja teravam kui senikasutatud nn resistive ekraanid. Nüüd piisab ekraanil kaapsimiseks ka näpust, mitte pole tingimata terava otsaga puutepliiatsit vaja.

Ekraan on 6,2-tolline ja 720p resolutsiooniga, aga Switch toetab suure ekraani küljes kuni 1080p ehk täiskõrglahutust.

Seadmel on 32 GB andmeruumi, aga see loeb ka microSD mälukaarte.

Dokki asetatud Switch laeb akut jooksvalt, aga eraldiseisvalt peab vastu kuni kuus tundi, mis oleneb mängust, näiteks uue Zeldaga peab kuni kolm.

Laadimine toimub USB-C pesa teel, mis tähendab, et võid selleks kasutada suvalist nutiseadme USB-C kaablit.

Võrguosa

Switchi võrguteenus kannab nime Nintendo Online Services ja sellega on seotud mobiiliäpp, mis laseb näiteks kohtumisi kokku leppida ja niisama tšättida.

Nagu rivaalide PS4 ja One puhul, on võrguteenus kindla kuutasu põhine, mille suurus on hetkel teadmata. Aga pole hullu, sest kuni sügiseni on kõikidele tasuta! Samas toimib võrguosa kohe ainult USA-s, Mehhikos ja Kanadas.

Mängud

Suurepärane uudis fännidele: firma loobub lõpuks regioonipiirangutest. Osta mäng, kust tahad, kodumaal saad ikka nautida.

Nintendo Online Servicesi kasutaja saab iga kuu ühe algupärase 8-bitise Nintendo või SNES-i mängu alla laadida, kusjuures osad neist lisavad ka võrgupõhise mitmikosa, mida varem polnud. Samas PS4 ja One'i kasutajad saavad kaugelt rohkem kui ühe tasuta mängu kuus.

Mänguhinnad on kallid, ikka kuni 60 dollarit tükist. Aga millal Nintendo enne on oma ahnust varjanud, eks.

Kinnitatud teoseid, ilmumisajad enamikul veel teadmata:

* Arms (kevadel ilmuv vaimne järeltulija Wii Boxingule, aga ulmelisem. Raske öelda, on see pigem poksimänguga sarnanev tulistamismäng või siis vastupidi)

* FIFA (täpsustamata väljalase, aga EA lubas, et 2017. aastal tuleb ja võtab arvesse Switchi "eripärasid")

* Fire Emblem Warriors (Hyrule Warriorsi stiilis)

* Just Dance 2017 (ilmub samal ajal Switchiga)

* Mario Kart 8 Deluxe (sisaldab algupärasest Wii U variandist enam radu, mida saab seal alla laadida, aga ka tegelasi ja uuendatud Battle Mode’i)

* Minecraft: Story Mode

* NBA 2K18 (septembris, sarjas esimene Nintendo seadmel pärast 2K12)

* Rayman Legends: Definitive Edition

* Shin Megami Tensei (uus jagu sarjas, Unreal 4 mootoril, rohkem veel ei tea)

* Skylanders Imaginators

* Splatoon 2

* Steep

* Super Mario Odyssey (esimene meie pärismaailma meenutavas keskkonnas Mario, kus on siiski väga erinevaid paiku linnast metsadeni)

* The Elder Scrolls V: Skyrim

* The Legend of Zelda: Breath of the Wild (ilmub koos Switchiga; samal ajal ilmub ka Wii U variant)

* Xenoblade 2

[HILJEM LISATUD]

Tuleb tunnistada, et Switchi start saab olema kahvatu. Kohe koos sellega ilmuvad vaid viis mängu: 1-2 Switch, Just Dance 2017, Skylanders Imaginators, Super Bomberman R, The Legend of Zelda: Breath of the Wild.

Kui asja heast küljest vaadata, siis neli neist viiest on tuntud sarjade esindajad!