• Rakett69 ETV eetris uuel ajal, reedeti kell 20.30
  • Avasaade 13. jaanuaril: selguvad tänavused võistlejad
  • Alates sellest hooajast saade täismahus ka Delfis vaadatav
  • Kohtunikekogus on uus liige, MSc Kaja pae

6 hooaega on Rakett69 olnud eetris laupäeviti. Saatesarja meediapartner Delfi jätkab seda traditsiooni, andes alates 14. jaanuarist igal laupäeval online-eetrisse värske Rakett69 episoodi.

Delfi ja Eesti Päevalehe peatoimetaja Urmo Soonvald tõdeb, et tegu on peaaegu ajaloolise hetkega: “Mina ise ja mu lapsed oleme olnud tõelised Raketi-fännid ning ei ole vist ühtegi saadet vahele jätnud. Kui 2015. aastal saate produtsentidega koostööd alustasime, oli Delfi suurim soov teha kõik selleks, et noored Rakett69 üles leiaksid. Ehitasime Delfisse eraldi Rakett69 veebilehe, kus ilmusid iganädalaselt unikaalsed videointervjuud ja persoonilood. Seitsmendal hooajal astume veel sammu edasi ning laseme laupäeviti eetrisse täismahus kõik värsked episoodid. On teada, et televisioon on noorte seas minetanud järjest oma tähtsust, saateid vaadatakse internetis. Pakumegi nüüd ja edaspidi selle võimaluse, vaadata Delfi online'is Rakett69 saateid sisseharjunud ajal, laupäeviti. Nii suuremahuline ristmeediaprojekt on Eestis ainulaadne ning loodame, et toob kokkuvõttes suurepärased vaatajanumbrid kõigis kanalites.”

PÖÖRANE TALENDIJAHT: KÕIK PANNAKSE MÄNGU!

Talendijaht Rakett69 saatesse osaliste leidmiseks algab kohe pärast finaalsaate eetrit. Suvel käivad teadustoimetajad mööda Eestit, sügise hakul tehakse tavapäraselt ring peale koolidele. Eelmisel aastal kõlas õrnemale soole eraldi üleskutse, saatesse osalema tulla ning see kandis ka vilja - kuuenda hooaja võitis esmakordselt tütarlaps, GAG õpilane Frida Laigu.

Tänavu sügisel korraldasime lennuinstruktor Toomas Uibo eestvedamisel parasjagu pöörase eksperimendi ja panime Frida väikelennuki juhisesse ning lasime tal ühegi eelteadmiseta hädamaanduda. Kõik jäid ellu, ETV Ringvaate-saade sai toreda loo ning Rakett69 seitsmenda hooaja kandideerimisavalduste esitamine võttis tuurid üles. Laekus üle 100 sooviavalduse, millest teadustoimetusel tuli välja selekteerida need noored, kes Teaduskeskusse Ahhaa kahepäevasele eelvõistlusele lubada.

Saate produtsent Kaspar Kaljas kõneleb, et aasta-aastalt on sooviavalduste hulk kasvanud ning nüüd proovivad õnne juba need noored, kes Rakett69 saatega koos üles kasvanud: “See on jah, erakordselt tore, et me näeme kandideerimas noormehi ja neide, kes kümneaastasest peale saadet vaadanud ja kasvanud nüüd osalemise-ikka. Uus põlvkond on peal, mis tähendab, et Rakett69 ei peaks ka tulevikus järelkasvu üle muretsema.”

Ka tuli saatemeeskonnale meeldiva üllatusena, et kandidaatide hulgas on ka kutsekoolide õpilasi: “Meie eesmärk on olnud loodusteaduste laiem populariseerimine ja uus hooaeg näitab, et pole mingit vahet, kus koolis sa õpid - kui sul pea töötab, huvi on ja käed jaksavad haamrit hoida, siis sobid sa Rakett69 saatesse võistlema,” rõõmustab Kaljas ning lisab muigvelsui: “ Ma ütleksin isegi, et eelis on nendel noortel, kellele pea ja käed koostööd teevad. Üksnes olümpiaadil medaleid võites makaronisilda ikka valmis ei ehita, peab teadma, et kõik ehitised toetuvad kolmnurksele alusele kindlamalt kui susserdatud sirgele.”

KAHEPÄEVANE PINGELINE EELVÕISTLUS

Teaduskeskuses Ahhaa toimunud kahepäevasele eelvõistlusele kutsuti ligi 70 kandidaati, kellest omakorda selekteerisid kohtunikud välja need 33, kes said võimaluse Teaduslabürindis kiiruse peale ülesandeid lahendada, et pääseda põhivõistlusele: “Seekord tegime uuendusliku selektsiooni, kus esimesel päeval pidid kandidaadid kohtunikele tõestama nii mõtteerksust kui käelist osavust. Lahendada tuli varasemast Raketi-saadetest tuttavaid ülesandeid, vastata riukalikele küsimustele ning olla valmis ootamatusteks,” selgitab Kaljas. “Mõnigi noor jäi oma põhjalike teadmiste ellurakendamisega hätta, samas oli paljudel äratundmismoment saatest nähtud ülesannete puhul ning lahendused leiti lihtsalt. Pinget oli õhus kõvasti ning need 33, kes lõpuks teisel päeval Teaduslabürinti pääsesid, võisid end juba väikestviisi võitjatena tunda.”

Teisel päeval Ahha keskusesse ehitatud Teaduslabürindi läbimine on halastamatu aja ja täpsuse peale mäng, kus 33st jääb lühikese ajaga alles 15 võistlejat, kes Rakett69 põhivõistlusele pääsevad. Kellel kuidas Teaduslabürindis läks ning kes on need õnnelikud, kes seitsmendal hooajal 10 000 euro ja paljude muude magusate auhindade nimel võistlema hakkavad, näeb juba sarja avasaatest ETV-s 13. jaanuaril kell 20.30 või Delfist 14. jaanuaril.

UUENENUD KOHTUNIKEKOGU

Rakett69 kohtunikekogus on sel hooajal neli põhikohtunikku: PhD Mart Noorma, MSc Riin Tamm, MSc Kaja Pae ning kohtunik-saatejuht MSc Aigar Vaigu. Uus kohtunik MSc Kaja Pae, kes tuleb saatesse PhD Heli Lukneri asemel, on arhitekt ja füüsik, lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia arhitektuuri ja linnaplaneerimise eriala (MA) ja Tartu Ülikooli füüsika eriala (BSc). Praegu õpib Kaja Tartu Ülikooli füüsika doktorantuuris ja töötab Tartu Ülikooli füüsikainstituudis nooremteadurina.

Avasaates MSc Kaja Paed veel ei näe, küll aga on ta 13. jaanuaril külalisena Terevisiooni stuudios ning räägib Rakett69 uuest hooajast.

TÖÖRIISTAKOOLITUS, ET KÄED PEAGA KOOSTÖÖD TEEKSID

Kuuendal hooajal alguse saanud tööriistakoolitus tuli läbida ka kõigil tänavu Rakett69 põhivõistusele pääsenud 15 noorel. Teadustoimetuse liige Kaarel Siimut räägib lähemalt: “Koolituse käigus antakse osalejatele põhiteadmised ja oskused nende tööriistade kasutamisel, mida Rakett69 ülesannetes vaja võib minna ning millega igaüks võib-olla kokku puutunud ei ole näiteks akutrell ja selle erinevad otsikud, kuumaliimipüstol, käsisaag, tinutuskolb, jm. Lisaks juhendame põhiliste töövõtete - joonise lugemine, vastavate materjalide õigesse mõõtu saagimine jne - käppasaamisel.”

Sel aastal otsustas teadustoimetus võistlejate käelise tegevuse parandamiseks nendega koos ehitada linnumaja, millele harjutamise mõttes pandi külge ka pisike leedtuluke, millest lindudel vaevalt et suurt lugu on, aga võistlejad said võimaluse harjutada lihtsa vooluringi koostamist ja tinutuskolbi kasutamist. Esimest korda saavad tänavused raketlased kasutada profitööriistu, mille andis saatetiimi käsutusse Makita.

RAHASTAJAD JA TOETAJAD

Noorte teadusvõistlust Rakett69 toodab sõltumatu produktsioonifirma Vesilind OÜ. Saadet rahastavad Euroopa Regionaalfond SA Eesti Teadusagentuuri TeaMe+ tegevuste raames ning Eesti Rahvusringhääling. Rakett69 meediapartner on Delfi.

Rakett69 teadustoimetuses töötab läbi hooaja rohkem kui poolsada inimest. Nende seas on terve rida Rakett69 saate finaliste ja võitjaid: Kaarel Siimut, Janeli Õun, Frida Laigu, Karl Reinkubjas, Kaarel Türkson jt. Kuus aastat on teadustoimetuses mõtelnud ja ehitanud Karol Mõisavald ja Markus Otsus, kes küll ise saates osalenud pole, aga on jäänud meeskonna raudvaraks. Teadustoimetust juhivad MSc Aigar Vaigu ja Rakett69 I hooaja võitja Juhan Koppel.

Lisaks põhisaatele leiab Delfist saate eel “õrritaja” ning pärast saadet intervjuu saatest väljalangejaga, samuti ridamisi intervjuusid ja erilugusid. Vimeos jätkab Juhan Koppel saates nähtud ülesannete lahendamist, kutsume seda isekeskis “Puust ja punaseks” sarjaks. Neid lisamaterjale kasutavad paljud koolid õppetöös.

Üks põnev fakt veel: kui lähete Tartusse, Teaduskeskuse Ahhaa “Teeme kino!” - näitusele, vaadake sealseid eksponaate uue pilguga - osa neist ajaloolistest kraanadest ja kaameratest leidis kasutamist Rakett69 stuudiosaadete salvestusetel.