Eesmärk oli lisaks muule testida ka uut talikasti. Otsustasin proovida nii, et kala panen kasti ja vöökottides hoian sööta, söödatopse ja söödamotõlli. Motõllikarp on veel jala peal ka. Varem olen püüdnud vastupidi – kala on vöökotis ja kõik muud asjad (söödad, topsid jne) on kastis. Uus variant annab aga võimaluse püüda kasti pealt, mitte põlvili, nii on tervislikum.

Kaasa võtsin 200 g suurt motõlli ja Sensase baasil ise valmistatud söödasegu. Puurisin umbes 20 auku, osad söötsin sisse motõlliga (osaliselt topsiga, osaliselt ülevalt), osad puruga (nii topsiga kui ka ülevalt). Eesmärk oli testida, milline on kõige efektiivsem söötmisviis. Kohe, kui kõik augud sisse söödetud said, otsustasin kiiresti läbi joosta motõlliga söödetud augud ja proovida ahvenat. Mõte oli selles, et alguses proovin motõlliauke, sest vastasel juhul võib ahven end motõllist täis õgida ja enam ei võta. Võtsin 0.075 tamiili ja 2.65 mm kirbuga õnge ja läksin proovima, igas augus 1-2 tõstet.

Anne kanalil

Esimestest aukudest ei saanud midagi, tekkis tunne, et ahven ei võta. Võtsin igaks juhuks 0.064 mm tamiili ja 2.3 mm kirbuga õnge. Kirp oli läikiv (vask). Proovisin edasi, paar ahvenat sain, aga üldiselt nutune. Läksin tagasi esimeste aukude peale ja hakkasin proovima ka puruga söödetud auke. Tegin aukudele ringi peale, sain ainult mõned üksikud ahvenad ja särjed. Kala peaks seal olema küll, aga tundub, et ei võta. Otsustasin proovida peenemat rakendust, võtsin 0.06 mm ja 2 mm tumeda kirbu. Kohe hakkas oluliselt paremini võtma. Hakkasin mõtlema, et kas asi on kirbu suuruses või värvis. Võtsin 0.08+3 mm (tumeda kirbuga) õnge ja proovisin samas augus, kust sain peenema rakendusega järjest särge. Sain 1 särje ja vaikus. Söötsin puruga peale ja läksin mujale proovima.

Mujal proovisin nii tumedat kui ka heledat kirpu ja tundus, et tumedat võtab tõesti paremini, samuti oli kõige efektiivsem 2 mm kirp, üle selle oli võtt kohe oluliselt kehvem. Tume 2 mm ja 0.06 tamiil tundus täna ideaalne kombo. Tõenäoliselt oli asi selles, et jää on läbipaistev ja vee all on piisavalt valgust, seetõttu kala läikivaid kirpe ei tahtnud.

Loe artiklit täispikkuses siit.