Suurtest tähtsamatest videoteenustest tegutses Eestis paraku seni ainult Netflix, mis tänavu jaanuaris ootamatult pea kogu maailma jaoks digiuksed avas. 14. detsembril ehk veel sama aastanumbri sees järgis nende eeskuju Amazon Prime Video.

Peamiselt e-kaubamajana tuntud Amazon on tegelikult veel ambitsioonikas tehnoloogiafirma, mis pakub pilveteenuseid, elektroonikaseadmeid, Prime Videot ja tellib selle täiteks ka filme-sarju nagu tänapäeval videoteenuste vallas tavaline.

Forte esmatutvus selgitab, et:

* sisuvalik on vähemalt Eestis hetkel väga pisike

* sarjadest on esindatud peamiselt Amazoni tellimusel valminud toodang – aga nende kvaliteet on meeldivalt kõrge

* filmidele leidub venekeelseid subtiitreid, on isegi vene dubleeringuga teoseid

* Xbox One'i äpp pakub justnagu veidi erinevat sisuvalikut kui Samsungi Smart-TV või PlayStation 4 äpid

ekraanitõmmis (Amazon Prime Video esileht)

Amazon avaldas ka pressiteate, millest selgub, et Video on kättesaadav nüüd enam kui kahesajas riigis või territooriumil, ühe nädala võib tasuta proovida ja kuutasu on esimese poolaasta jooksul tutvumishinna tõttu väga soodne, Eestis 2,99 eurot. Hiljem hakkab olema 5,99 eurot.

Netflixiga võrreldes on sisuvalik muidugi tillem, aga ka Amazon raatsib raha kulutada kvaliteetse omatoodangut pakkumiseks – mis on proffidelt tellitud. Tuntumad on hetkel "The Man in the High Castle", "Mozart in the Jungle", "Transparent" (miskipärast hetkel uusimat kolmandat hooaega valikus pole) ja "The Grand Tour".

Viimane on BBC "Top Geari" mantlipärija ja napsas Amazoni väitel hiljuti välja tulles "Troonide mängult" üldse piraadituima telesaate tiitli.

Forte meenutab igaks juhuks, et Prime Video hakkab krediitkaardilt iga kuu ise raha võtma, kui nende veebikeskkonnas teenust eraldi ei tühista. See on laiduväärne komme, mida siiski paljud kuutasupõhised teenused läänes kasutavad, näiteks Netflix, Dropbox jt.