Tuumajäätmetest vabanemine on suur probleem, mistõttu võib ainult rõõmustada, et Ühendkuningriigis asuva Bristoli ülikooli juures töötavad teadlased sellele veel ühe lahenduse välja pakkusid.

Lühikese mõjuraadiusega tuumajäätmed saab nimelt teemandi sisse kokku suruda ja kasutama ei pea isegi looduslikku varianti, mis on teadupärast kallis. Piisab tehisteemandist.

Mis on selle mõte? Radioaktiivsele materjalile piisavalt lähedal asuv teemat tekitab väikese elektrilaengu, ka siis, kui kahjulik kiirgus on täielikult blokeeritud. Teadlased katsetasid asja edukalt nikli isotoobiga, aga kaugem siht on saavutada sama süsiniku isotoobiga, mida leiab tuumaelektrijaamade grafiidiplokkides.

Kirjeldatud lahendust kasutav aku pole energia pakkumiseks väga tõhus, küll aga kestab see kaua, mis sõltub kiirguse kestvusest.

Teadlased usuvad, et süsinikupõhine aku toodaks poole oma energiast alles 5730 aasta jooksul. Sellised akud kuluksid marjaks ära keskkonnas, kus nende vahetamine on väga raske või võimatu, näiteks kõrgel lendavates droonides, südamerütmurites, kosmosesõidukites jm.

Foto: REUTERS

Hetkel puudub siiski tehnoloogia, mis võimaldaks uudse lahenduse juba kasutusele võtta. Aga hea, et leiutati.

Bristoli ülikooli kasutajakeskkonna keskuse materjaliteaduse professor Tom Scott kommenteerib lahendust: "Selles pole liikuvaid osi ega teki kiirgust, ainult elekter. Radioaktiivse aine teemandisse surumine muudab kaugemas plaanis tekkiva tuumajäätmete probleemi hoopis puhta energia allikaks!"