Kui minema peab, siis peab! Aga mis siis, kui juhtute samal ajal viibima kosmoses ja kandma tundide, mõnikord lausa päevade kaupa järjest skafandrit?

Praegu on lahenduseks mähe, kuid NASA pakub kuni 30 000 Ameerika dollari (ümmarguselt 28 000 euro) suurust preemiat inimesele, kes parema leiutisega lagedale tuleb.

Kosmoserakettide startide ja maandumiste ajal ning avariiolukordades, kui kosmonaudid on sunnitud kandma skafandreid, peavad nad kasutama ebamugavaid kosmosemähkmeid.

See on aga vaid ajutine lahendus, kuna jäätmete hoidmine ihu lähedal rohkem kui paari tunni vältel võib kaasa tuua infektsiooni ja isegi sepsise.

Äsja käivitatud algatus Space Poop Challenge annab igaühele võimaluse kosmosemähkmele alternatiivi leidmiseks ideid ja kavandeid esitada.

Konkurss kestab tänavu 20. detsembrini; peapreemia laureaat võib pälvida kuni 30 000 dollarit. Võitjad kuulutatakse välja jaanuaris.

Eluruumide hermeetilisuse kadumisel või muudes kriisiolukordades võivad astronaudid olla sunnitud pikka aega kosmoseskafandreid kandma, mistõttu peaks välja pakutav lahendus inimkäte sekkumiseta toimima kuni 144 tundi.

Teiseks on oluline, et kuna kosmoselaeva meeskonna liikmetel on skafandritesse pugemiseks aega vähem kui 60 sekundit, ei tohiks uue heitmekäitluslahenduse paigaldamine skafandrisse võtta aega rohkem kui viis minutit.

Süsteem peaks olema kergekaaluline ja suutma käidelda inimväljaheiteid 3-4kordse gravitatsioonikonstandi G juures — see on gravitatsioonijõu tugevus, mida Maa orbiidile startivad astronaudid peavad regulaarselt taluda suutma.

Viimaks on oluline meeles pidada ka seda, et süsteemi konstrueerimisel tuleks arvestada kosmoses valitsevaid ebatavalisi tingimusi, eriti mikrogravitatsiooni, mille mõjul tahked ained, vedelikud ja gaasid kalduvad hõljuma ilma omavahel segunemata.