"Suure osa elust oleme pidanud ilma abile lootmata ise jõulusalmid pähe õppima, standardpostkaartide seast jõuluks sobilikke valima ja raadiot kuulates lootma, et seal oodatud jõululaule mängitaks.

Nüüd pakub nutikas sõber taskus advendiaja nautimiseks aga hoopis vingemaid võimalusi,“ ütleb Seliov.

Need on tema viis lemmikäppi, mis aitavad jõuluroogi valmistada, häbist pääseda, kui salm jäi pähe õppimata, või lähedastele jõuluks omanäolisi tervitusi saata.

Kõik viis on allalaaditavad nii Apple'i kui ka Androidi nutiseadmetele.

Jõulusalmid

on eestikeelne äpp, mis sisaldab ühe-kahesalmilisi luuletusi, millega kingid jõuluvanalt välja lunastada.

Äpil on ka väga häbelikele inimestele mõeldud funktsioon, mis read ise ette loeb. Hea abimees ka lastele luuletuste õppimiseks.

Red Stamp

laseb teha ise kujundatud digijõulukaarte, mida sõpradele saata.

Neile, kes viitsivad rohkem vaeva näha ja ootavad professionaalsemat tulemust, on igasuguse graafika jaoks hea veebileht graphicriver.net. Siin saab mõne dollari eest valida tuhandete kutsete ja kujunduste põhjade seast.

Kasutamiseks on vaja algtasemel pilditöötlusoskust, aga tulemus näeb välja nagu oleksid hulga rohkem vaeva näinud.

Elf Yourself

laseb teha video-postkaardi, kus peale sinu tantsivad ka sõbrad. Laadi viis pilti äppi, vali sobiv taust ja tarkvara keedab sellest kokku jõuluteemalise video, mida sõpradele saata või Facebookis jagada. Natuke tobe, aga samas päris lõbus.

BBC Good Food

on mõeldud jõulutoitude valmistamiseks. Seapraadi ja hapukapsaid saad ilma selleta teha, ent BBC äpp aitab valmistada rahvusvahelisemaid ja peenemaid roogasid.

Juhendid on ingliskeelsed, varustatud piltide ja toitumisalase infoga, sh kaloraažiga.

Martsipani-, amaretto- ja teised jõulukoogid näevad vinged ja keerukad välja, aga on tegelikult täiesti teostatavad.

Christmas Radio

kogub muusikat populaarsest veebiraadiote keskkonnast Shoutcast ning (nagu nimigi ütleb) sellest kuuleb päev otsa ainult jõululaule. Võid sellega kolleege kiusata või kasutada jõuluõhtusöögi taustamuusikaks.

***

Kui traditsioonilistest jõululauludest saab isu täis, siis muusikateenustes on põnevaid alternatiive. Näiteks leiab Deezerist väga omapärase kõlaga bluegrass- ehk USA lõunaosa maameeste stiilis jõululaulude albumeid.