Loomulikult on kõige õigem välja magamata olekus rooli üldse mitte istuda. Kui uimasus ja uni pikal sõidul kimbutama hakkavad, tuleb otsustavalt tegutseda. Lihtne reegel on teha pika sõidu ajal regulaarselt pause, parkida auto ning pühendada 10-15 minutit aktiivsele puhkamisele.

Pausi ajal võib jalutada, võimelda, juua vett, teed või kohvi; kasvõi laulda või lumesõda mängida. Oluline on anda ajule puhkust ning kehale tegevust, et rooli istudes suudaksid jälle keskenduda kõige tähtsamale – teel toimuvale ja auto juhtumisele.

Moodne autotehnoloogia teeb juhile sõiduaja arvestamise lihtsamaks ning annab märku, kui roolis olija peab tegema puhkepausi. Auto märguandeid tasub kuulda võtta – lisaks reaalajas sõiduminutite kokkuarvamisele jälgivad kaasaegsemad sõidukid ka juhi silmade liikumist, miimikat, isteasendit, käte survet roolil ning juhtimisvõtteid.

Autojuhi kohustus on olla oma sõidukist targem ning puhata isegi siis, kui masin veel midagi ei ütle, enesetunne aga kisub uimaseks.

3 NUTIKAT JA KERGET HARJUTUST VÄSIMUSE PELETAMISEKS

Euroopa Liidus on autojuhtidele välja töötatud mitmeid soovituslikke võimlemiskavasid, mis aitavad autoga sõites säilitada värskuse. Ka võib igaüks meist küsida oma treenerilt või kasvõi kooli kehalise kasvatuse õpetajalt paar head harjutust, millega keha paari minuti jooksul “üles äratada”.
Loe edasi siit