Eesti firma Dilesy annab välja helindatud raamatuid ja õppematerjale, mida saab “pliiatsi” abil kuulata. Mõte on tuua raamatutest kaugenevad lapsed taas tagasi raamatute juurde. Osa teksti tuleb raamatust ise lugeda, osa loeb ette pliiats, kui sellega raamatusse õrnalt vajutada, kirjutab Kuvar.ee.

Helindatud trükiste kirjastuse DILESY tegevjuht Laura Päit selgitab, kuidas nende ettevõtmine alguse sai: “Digital Learning Systems asutati 2013. aasta novembris. Seni oleme arendanud tooteid riigihangete tellimusel. 2014. aastal võitsime Keskkonnaameti korraldatud “Keskkonna ja jätkusuutliku arengu valdkonna õppematerjalide” ideekonkursi ja riigihanke ning arendasime õppemängu Lotte loodusmäng. Mäng läks üle Eesti ligi 90-sse lasteasutusse.

Nüüd on ka õppemäng Hooandjas kõigile kättesaadav. Aastatel 2015-16 helindasime koostöös SA-ga Innove pildiraamatute sarja “Loeme koos” seitse raamatut. Raamatud on mõeldud haridusasutustele, neid hetkel kusagilt osta ei saa.”

Proovimiseks saime kaks vahvat komplekti – lasteaedadele mõeldud suures formaadis raamat sarjast “Loeme koos” ning “Lotte loodusmäng”. Mõlemad töötavad koos digitaalse jutupliiatsiga.

Jutupliiats ise on jämedat pliiatsit meenutav plastist abivahend raamatu või kaartide “lugemiseks”. Mõistagi ei loe pliiats ette iga raamatut, vaid sellega ühilduvat helindatud raamatut.

Asetades pliiatsi otsa paberi lähedale või õrnalt vastu, hakkab pliiats rääkima sellest, mis pildil on. Pliiatsi otsas on kõlar. Seesugune digitaalne vidin peaks tooma ka need lapsed rõõmsalt raamatu juurde, kes muidu raamatuid väga ei armasta.

Põnev on asetada pliiatsit paberil erinevatesse kohtadesse ja kuulata, mida ette loetakse. Vahel esitatakse ka küsimusi, mõistatusi, luuletusi või kostub laul. Seega – igati põnev on raamatut vaadata, kui raamat meiega ise räägib.

Dilesy jutupliiatsit on lihtne kasutada. Sellel on 6 nuppu. Sisse-välja lülitamise nupp, heli reguleerimise nupud, pliiatsit tutvustav nupp, viimati esitatud teksti taasesitamise nupp ja pausi nupp.

Foto: Kuvar.ee

Esialgu oli tükk tegemist pliiatsi sisse lülitamisega. Selgus, et nuppu tuleb üsna kaua all hoida, alles siis hakkab kostma tervitustekst. Esialgu püüdsime lihtsalt vajutada, siis veidi all hoida, aga tööle pliiatsit ei saanud. Kui nipp selge, siis tegelikult keeruline ei ole.

Küll aga häirib üks asi – igal sisselülitamisel hakkab pliiats kõnelema kõige valjemal režiimil. Nii et alati on vaja kibekähku hakata vajutama helivähendamise nuppu, kui näiteks ei soovi kodus mõnd magajat üles äratada või ühistranspordis kaasreisijaid ehmatada.

Ilmselt lasteaias või koolis see helitugevus ei segaks. Pliiats võiks jätta meelde, missuguse helitugevusega ta välja lülitati ja uuel käima panemisel jätkata sama valjusti.

Kodustes tingimustes lülitasime me ta alati mitu korda vaiksemaks. Ka on seda võimalik kuulata kõrvaklappidest. Kaasas on juhe pliiatsi laadimiseks.

Raamat on kätte võttes tõepoolest tavaline paberist raamat, mitte plastist ja sisseehitatud nuppude-patareidega, nagu raamatupoodidest väikelastele mõningaid häälitsevaid teoseid leida võib.

Pliiats loeb paberilt sinna trükitud koodi, mida me palja silmaga ei näe, aga pliiatsi otsas olev optiline sensor identifitseerimistehnoloogia abil tuvastab.

Raamat on väga tore, lihtsa õpetliku teksti ja ilusate piltidega. Sarjas on palju erinevaid raamatuid, kõigis üks õpetlik jutuke erineval teemal. Kahjuks on raamatust vaid keskmised 2 lehekülge jutupliiatsiga “loetavad”, kogu ülejäänud raamatut tuleb ikka vanal moel ise lugeda.

Testis osalenud lapsed said ruttu aru, millisele leheküljele tuleb pliiatsiga läheneda ja millisele mitte. Pliiatsi kasutamine sai kibekiirelt selgeks ka peagi 2-aastaseks saavale lapsele, vanematest lastest rääkimata. Igal juhul on helindatud raamatud laste jaoks köitvad ja end kasutama kutsuvad.

Üldiselt on pildil olevad asjad väga hästi ja täpselt pliiatsiga loetavad/kuulatavad. Vajutades pliiatsiga esemele, räägib pliiats sellest mitu lauset, mitte ei nimeta vaid eset.

Näiteks vajutades nukuvankrile, ei öelda ainult “nukuvanker”, vaid tuleb pikem jutt: “Nukuvanker on vaiba peal. Vankris on jänes. Nukk ja tekk on vankri kõrval maas.”

Küll aga on mõnes üksikus kohas mõni väike apsakas – näiteks kui laps vajutab pildil lauda räästa all olevale pääsukesepesale, kuuleb ta: “See on laut. Laudas elavad loomad.”

Tõsi küll, iga väiksemat rohuliblet ei ole helindatud, aga see linnupesa on üsna suur ja laste pilku köitev, nagu muudki suuremad-konkreetsemad asjad raamatus, nt kass, lehm, kukk jms.