1. Veendu, et Sinu kodu juures on gaasitrass. Eestis on gaasitrassid jaotunud põhimõtteliselt tagurpidi U-kujuliselt suunal Tallinnast Narvani, Rakverest läbi Tartu Värskani, Tallinnast alla Pärnu ja Karksini. Trassil ja selle äärde jäävates piirkondades on suure tõenäosusega võimalik kasutada maagaasi ka oma kodumajapidamises.

2. Tee selgeks liitumistingimused. Gaasiga on sama moodi nagu elektriga — turul tegutsevad võrguettevõtted ja energiamüüjad. Esimestele kuulub torustik, gaasi saab aga osta endale sobivaimalt pakkujalt. Võrguettevõtteid on Eestis umbes 25 ja igaühel neil on omad liitumistingimised. Konkreetsel territooriumil tegutseb üldjuhul üks kindel ettevõte. Enne liitumist tee võrguettevõtte poolsed tingimused endale täiesti selgeks, sest liitumistasu moodustab väga olulise osa kogu gaasienergia kasutuselevõtuks tehtavast koguinvesteeringust.

3. Hinda tarbimismahtu. Maagaasi kasutatakse peamiselt on kütmiseks. Gaasikulu sõltub otseselt köetava pinna suurusest, aga ka katla efektiivsusest, hoone energiaklassist ja ehituslikest nüanssidest. Mida soojapidavam on maja, seda vähem energiat kütmiseks kulub. Spetsialisti abiga saad teada kui võimast gaasikatelt on vaja ja kas see nõuab eraldi tuletõkkega tehnoruumi. Enamusel meist pole selleks vajalikke teadmisi, seega küsi nõu!

4. Vali sobiv gaasipakkuja. Võrguettevõtet otseselt valida ei saa, kuid gaasipakkujat küll. Gaasienergia hind moodustab gaasiarvest tervelt 75%, seega saad oma valikuga olulisel määral mõjutada arve suurust. Eesti Energial on mitmeid pakette. Sarnaselt elektri- või bensiinihindadega, sõltub Eestis müüdava gaasi hind turuhindadest. Kui hindad stabiilsust ja soovid edasistest kuludest võimalikult head ettevaadet, vali aastaks fikseeritud hinnaga pakett. Kui soovid osa saada madala hinnaga perioodidest, vali muutuv pakett. Sel juhul tasub arvestada, et naftaturul tõusev hind tähendab ka sulle hinnatõusu. Kahte kirjeldatud paketti saab ka omavahel kombineerida — poole ostetud gaasi eest tasud fikseeritud, teise poole kõikuva hinnaga.

Koduse majapidamise kulutuste eduka planeerimise taga on läbimõeldud otsused — mida suurem otsus, seda põhjalikumalt tasub see läbi kaaluda. Maagaasi kasutuselevõtu planeerimisel tuleb võrrelda kõiki seotud kulusid Kui gaas on juba kasutusele võetud, tasub tarbimist jälgida ja aeg-ajalt teiste gaasimüüjate pakkumisi kaaluda — gaasimüüja vahetamine on koduomaniku jaoks väga lihtne.

Jaga
Kommentaarid