Sudusse mähitud India.

Sudu tõttu suleti koole, kohalikud pagesid pealinnast värskema õhuga paikadesse ja Delhi peaminister võrdles linna gaasikambriga. Nüüd on tänu NASA värsketele satelliidipiltidele näha, et paksud sudukihid paistavad ka kosmosesse. Neil on selgelt näha sudutriip, mis jookseb Faisalabadi linnast Kotani ning New Delhi on selle keskel.

Ühe põhjusena, miks õhk India pealinnas nii saastunud on, pakutakse hiljuti toimunud Diwali valgusfestivali, mille raames ohtralt ilutulestikku taevasse põmmutati. Ent ametnikud ütlevad, et suurimaks sudu põhjustajaks on paljud lõkked, mis põlevad New Dehli kõrval asuvais Punjabi ja Haryana piirkondades. Seal tegelevad nimelt kohalikud farmerid riisikoristusest ülejäänud põhu põletamisega. Eelmisel aastal tegi India keskkonnakohus valitsusele ettepaneku, et selle teguviisi võiks ära keelata, ent tulemusteta. Farmerite põletada on kokku 32 miljonit tonni riisijääke, millest on vaja kindlasti lahti saada seepärast, et põllud tuleb vabastada talveks samale maale külvatavale nisule.

Ähmane ja tervistkahjustav elu New Dehlis.

Õhusaaste mõõtmisel võetakse arvesse kaht tüüpi osakesi. PM10 tähendab osakesi, mille läbimõõt on 10 mikromeetrit (μm) või vähem ja PM2,5 tähistab osakesi, mille läbimõõt on 2,5 mikromeetrit või vähem. Mõlemat tüüpi saastet mõõdetakse kuupmeetri alusel. New Dehlis oli PM10 näitaja nädala alguses 876 μm/m3 ja PM2,5 tase 680 μm/m3. Nende ühikute kõige kõrgemad ohutud piirmäärad on vastavalt 100 μm/m3 ja 60 μm/m3.

Õnneks on tingimused linnas siiski tasapisi paranemas ja saastenäitajad langemas, ehkki need on veel kaugel ohutuist.