Need on esimesed nutitelefonid, mis pakuvad kohe karbist välja võttes operatsioonisüsteemi Android 7 Nougat ja milles elab digiabiline Google Assistant.

Samuti on need esimesed, mille tootis Google ise, mitte nende tellimusel mõni teine firma nagu Nexuse sarja puhul. Lisaks kuulusid Pixeli sarja seni ainult kaks sülearvutit ja tahvelarvuti. Ja Kui Google’i uus virtuaalreaalsuse platvorm ilmub 10. novembril nagu lubatud, siis on Pixelid ka esimesed nutiseadmed, mis kingivad sellele ligipääsu.

Pixel on viietollise täiskõrglahutusega AMOLED ekraaniga ja see pakub head erksat selget pilti, mida on meeldiv vaadata. Pixel XL on aga veidi suurema, 5,5-tollise ekraani ja veidi võimsama akuga. Mõlemast saab valida 32 ja 128 GB andmeruumiga variandi.

Mälukaarti kahjuks kasutada ei saa, aga see-eest pakub Google kõikidele Pixeli-omanikele oma pilves tasuta piiramatus koguses ruumi, kuhu fotod-videod täisresolutsiooniga üles laadida.

Kui Google’i tellimusel teiste tootjate loodud Nexuse telefonid kuulusid keskmisesse hinnaklassi, siis Pixel hakkab võistlema kallimate telefonidega nagu Apple’i uus iPhone 7 ja on sellele vääriline vastane.

Välimuselt meenutabki Pixel veidi iPhone’i, kuid erinevalt Apple’ist on Google otsustanud edasi kasutada 3,5 mm kõrvaklapipesa, mis asub seadme ülaosas. Nii et mingeid üleminekuid ei pea otsima hakkama.

Tootmisel on kasutatud vastupidavat alumiiniumisegu ja telefon on 8,5 mm paks. Pixel kaalub 143 grammi ja XL 168 grammi.

Sõrmejäljelugeja asub tagaküljel, täpselt seal, kus sõrmed telefoni hoides asuvad, mistõttu on seda taskust haarates või peos hoides mugav ja kiire kasutada.

Kui seade on lauale asetatud ja sa ei soovi seda parajasti kätte võtta, siis tuleb selle avamiseks endiselt kasutada kas PIN-i või mustrit.

Sisseehitatud digiabiline Google Assistant õpib kasutaja häälele reageerima, õpib ka kasutaja tegemistest ja aitab ootuspäraselt teha kõike alates ilma uurimisest ning lõpetades takso tellimise ja sõnumite saatmiseni.

Sõnumite saatmise puhul on probleem ilmselt minu aktsendiga inglise keeles, aga käsitsi kirjutamine tundub siiski kiirem ja mugavam. Ent lihtsa nimekirja koostamisega saab digiabiline üsna hästi hakkama.

Potentsiaali tarkvaral on, aga häälkäskude asemel eelistan siiski kasutada oma nobedaid näppe. Eriti kui pean telefonile mõnd käsku kordama, sest ta ei saanud esimesel korral aru.

Praegu on Google Assistant saadaval ainult kahes Pixeli telefonis, kuid ilmselt saab seda varsti näha ja kasutada ka teistes Androidi seadmetes. Telefonis on ka Google’i uus videokõneäpp Duo, aga see toimib ainult sama äpi kasutajate vahel, mistõttu mina ja paljud teised selle ilmselt kohe nurka viskavad.

Üks küsimus, mida telefonide puhul alati esitatakse, on see, kui kaua aku kestab. Pixeli aku pole eemaldatav ja kestab nõnda kaua kui uue nutitelefoni puhul ootuspärane. Kuna katsetades sai seade palju aktiivset kasutust, sai aku päeva lõpuks siiski tühjaks ja pidin selle enne magamaminekut laadima panema.

Teine tähtis asi on loomulikult kaamera ja piltide kvaliteet. Pixeli 12,3 MP põhikaamera kasutab f/2.0 ava ning faasi- ja laseripõhist autofookust. Esmapilgul ei tundu tulemused kuigi rabavad ja ka päeval heas valguses tehtud fotod ei ole märkimisväärselt paremad kui iPhone’i või teiste esindusklassi seadmete omad.

Kuid märgatav vahe tuli esile siis, kui kasutasin kaamerat õhtusel ajal või hämaras valguses automaatse HDR-iga. Siis on Pixeli pildid konkurentide omadest paremad.

Kokkuvõttes on Pixelit igati mõnus kasutada. Kõik töötab tänu uuele Snapdragon 821 protsessorile ja 4 GB töömälule kiirelt, navigeerimine on selge, lihtne ja mugav.

Telefon sai suurepäraselt hakkama kõigega, mida proovisin, olgu selleks muusika kuulamine, filmide vaatamine, mängimine või ka äppide vahel liikumine. Kui seni proovitud Nexused võisid multitegumtöö puhul uimerdama hakata, siis Pixelil toimib see sõna otseses mõttes kohe – kõik avanes vajutuse peale. Nii et võimsust on küllaga.

Euroopas võib Pixel olenevalt andmeruumi suurusest ja ka näiteks värvist maksta 750–900 eurot ja Pixel XL 850–1050 eurot. Kui soolane hind ei ole probleem ja otsid iPhone’ile alternatiivi, siis Pixel on väga hea valik. See on korralik telefon nii tava- kui ka XL-variandis.

Foto: tootja

Plussid ja miinused

+ Fotodele-videotele otsatu pilveruum Google’i serveris

+ Töötab tõesti kiiresti

+ Mitme asja poolest esimene, muu hulgas Android 7 opsüsteemi pakkujana

+ Põhikaamera teeb häid pilte ka hämaras

– Üllatavalt kõrge hind

– Mälukaarti kasutada ei saa

– Paljudes riikides esialgu ei müüda, k.a Balti riikides

– Google’i uus VR-platvorm ilmub hiljem, nii et veel ei tea, kas selle toetamiseks tasub Pixelit hankida

Pixelit ei saa Eestis osta

Vähemalt osa Nexuse telefone jõudis müügile ka Eestis, aga kuna senise käitumise põhjal otsustades viitsib Google oma seadmeid levitada ainult suurtel turgudel, siis pole Pixelit ilmselt meie lettidele oodata.

Samuti keeldub Google Play Store eestimaalast telefonide asjus teenindamast ja seda saime kogeda ka Nexuseid püüdes.

Küll aga võib alati loota, et välismaal elav sõber Pixeli ära ostab ja siia toimetab. Teine võimalus on otsida veebipoodi, mis lubab ka Eestis viibijal Pixeli oma ostukorvi pista, näiteks amazon.co.uk, nagu kiire katse näitas.

Iseasi, kas Pixel ei muutu Ühendkuningriigist ostes isegi kallimaks kui mujalt Euroopast, sest Inglise naela nõrgenemise tõttu on hindu tõstma hakatud. Amazon on samal ajal üks väheseid veebipoode, kus müüdavad telefonid pole kindla operaatori võrku lukustatud.