Gaasi ostmine ja müüja vahetamine on muutunud sama lihtsaks nagu elektrienergia puhulgi. Iga tarbija saab sõlmida lepingu gaasimüüjaga, kes pakub just temale kõige paremaid tingimusi ja sobilikumat hinda. Kui varasemalt oldi seotud ühe teenindava gaasimüüjaga, siis enam seda piirangut pole. Võimalus gaasipakkujat valida sillutab teed ka läbipaistvatele hindadele ja tingimustele, mis lubavad klientidel teha kaalutletud otsuseid.

Gaasihinda saad valikutega mõjutada

Elektrituru avanedes hakkasid inimesed rohkem mõtlema energia tarbimisele ja sellele tehtavatele kulutustele. Elektriarvest moodustab elektrienergia maksumus 32%, üle poole moodustab võrgutasu ning ülejäänu riiklikud maksud ja aktsiis. Gaasiarvest moodustab gaasienergia lõviosa ehk 75%. See tähendab, et gaasimüüja ja paketi valikuga saad arvet olulisel määral mõjutada.

Eesti Energia pakutavad gaasipaketid on olemuselt sarnased elektripakettidega – valikus on kindel, muutuv ja kombineeritud pakett. Paketid on loodud erinevat tüüpi ja vajadustega inimestele – üks hindab kindlust ja tulevaste arvete võimalikult täpset prognoosimist, teine soovib veidi „riskida” ja olla sõltuv gaasi turuhindadest, mis võivad kindlatel perioodidel tuua soodsamad hinnad, teistel aga keskmisest kõrgemad. Võimalik on valida ka kuldne kesktee – pool tarbitud gaasist maksustatakse kindla hinna alusel, teine pool muutuvate hindade järgi. Oluline on seejuures vabadus paketti vahetada – lepingud on kodukliendile tähtajatud ega too muutmisel kaasa trahve.

Kindlus eelseisva aasta ees

Kui gaasitarbimise mahtude osas on soov pikaajalisemat ülevaadet omada ja pere eelarvet võimalikult täpselt ette planeerida, siis on mõistlik valida kindla hinnaga gaasipakett. Täna on võimalik fikseerida hind terveks eelseisvaks aastaks. Teades, kui palju gaasi kuude või aasta lõikes keskmiselt kulub, on võimalik ka suhteliselt täpselt arvestada eelseisvate väljaminekute suurust. See omakorda annab perele eelarvet koostades selguse, sest gaasiturul toimuvate hinnamuutustega seotud riskid võtab Eesti Energia enda kanda.

Muutuva paketiga on võimalik saada kasu gaasituru soodsama hinnaga perioodidest. Samas peab olema valmis ka kallimateks kuudeks. Muutuvas paketis sõltub gaasihind täielikult gaasituru hindadest, kuid erinevalt elektrienergia hindadest, ei muutu gaasihind igapäevaselt. Uue kehtiva hinnaga saab klient tutvuda 30 päeva ette ja seetõttu pole ka arvet saades üllatusi.

Tarbijatele, kes soovivad vahepealset lahendust, pakutaksegi kombineeritud paketti. Ka selle puhul on hinnastamine selge ja läbipaistev. Tarbitud gaasist pool hinnastatakse fikseeritud hinna alusel ja teine pool muutuva hinna alusel.

Kõikide pakettide puhul sõlmitakse kodukliendiga tähtajatu leping, mis tähendab, et soovi korral võib paketti või gaasimüüjat vahetada 30-päevase etteteatamisega.

Lepingud ja hinnad tasub üle vaadata

Eesti erinevais piirkondades on praegu mitmeid gaasimüüjaid, kel igaühel on oma ärihuvidest tulenevalt koostatud hinnakiri, millega oldi justkui „laulatatud”. See omakorda võis tekitada olukorra, kus gaasi tarbimisele ja selle hinnale ei pööratud liiga palju tähelepanu – muuta nii kui nii midagi ei saanud. Avanenud gaasiturul tasuks aga tingimused ja hinnad üle vaadata. Nagu öeldud, siis gaasiarvest moodustab gaasienergia hind kuni 75% ehk selles osas on kliendil võimalik erinevate pakkumiste vahel valides ka gaasiarvet mõjutada.

Kolm paketti = kolm võimalust

  • gaasihind on lepingu vältel sama
  • gaasituru hinnamuutused ei mõjuta gaasiarvet
  • gaasikulud on Sinu kontrolli all
  • gaasihind sõltub osaliselt gaasituru hindadest
  • gaasituru hinnamuutused mõjutavad gaasiarvet osaliselt
  • gaasikulud on osaliselt Sinu kontrolli all
  • gaasihind muutub iga kuu
  • gaasituru hinnamuutused võivad oluliselt mõjutada gaasiarvet
  • gaasikulud suurenevad või vähenevad vastavalt gaasi turuhinna kõikumisele
Jaga
Kommentaarid