Käesolev aasta on ikka tõeline rekorditeaasta - seni on USA võimudel õnnestunud kinni pidada ja konfiskeerida juba 208 tonni kokaiini, mis olnud teel reeglina mõnest Ladina-Ameerika riigist just USA mustale turule. Rahasse arvestatuna teeks see 5,6 miljardit dollarit, võrreldav summa kui veidi enam kui pool Eesti riigieelarvet. Kuid see on vaid jäämäe veepealne tipp.

USA narkoturg on otseselt seotud ka Mehhiko narkosõjaga, milles kümne aastaga hukkunud juba enam kui 164 000 inimest, narkokartellid on ka tugevalt relvastatud ja ei kõhkle lausa avalikest lahingutest USA ja Mehhiko eriüksustega.

Kuid peamine võimalus narkootikume jõukale USA siseturule transportida eeldab siiski mereteede kasutamist. Colombia on küll rahunemas, kuid seda enam on narkoäri kasutamas ära võimuvaakumit Venezuelas. Colombia võimud konfiskeerisid käesoleva aasta esimese kuue kuuga ligemale 150 tonni kokaiini, samas kui Venezuela võimueliit on ise kokaiinikartellide palgal. Ja Mehhikos on narkokartellidel täielik pidu lahti.
Näiteks allveelaevu, millega narkootikume transporditakse, pannakse tihti kokku just Lõuna-Ameerika riikide rannikualadel ja need on ka läbi teinud päris tõsise tehnoloogilise arengu. USA rannavalve ja narkootikumidevastase võitluse ametkond DEA on aga kasutamas ka täppistehnoloogiat, et meritsi toimuvat salakaubavedu vahelt võtta.
Marihuaana, heroiini ja metamfetamiinide sissevool USA turule on viimasel ajal küll vähenenud, aga kokaiinimass ületab juba kõiki rekordeid. Kokaiinikasutajate üldarv USA-s ületas 2006. aasta arvestuse järgi 35,5 miljonit, keskmiselt tuleb ka kiirabi saata ligemale poole miljoni üledoosi juhtumi peale aastas ja hoolimata vihasest võitlusest narkokartellidega, pole olukord oluliselt muutunud.