Liiguta kursorit ajateljel, et näha rindejoonte muutumist

Ja selle kalifaadi järgijad on üritanud üritanud omale sõjalist jalgealust rajada ka Liibüas, Pakistanis, Venemaa Kaukaasias, Jeemenis, Nigeerias ja mujalgi. Islamiriik kontrollib siiani suuri alasid Süürias ja Iraagis, Liibüas Sirte linnas peetakse nendega ka vihaseid lahinguid.

Iraagi valitsusväed jooksid 2014. aastal Põhja-Iraagi sunniitide aladel laiali, kaotades suuri alasid ja ka olulist relvastust, vaid Iraani otsene sõjaline toetus ja USA jätkuv relvaabi on sealsel valitsusel võimaldanud uuesti paljud linnad tagasi vallutada. Nüüd on nad alustanud pealetungi lõunast Mosulile.

Iraagi Kurdistani Peshmerga-üksused on kontrollinud omi alasid juba 1991. aastast alates, nemad ka Islamiriigi ees ei taganenud, küll võtsid oma kontrolli alla naftarikka Kirkuki linna. Mosulist on nad viie kilomeetri kaugusel, aga linna ära võtma ei rutta.

Süüria valitsusväed asusid 2011. aastal maha suruma demokraatiat ja paremaid elutingimusi nõudnud protestimeeleavaldusi, millest puhkes riigis kodusõda, diktaator Bashar al-Assad on keeldunud siiani võimust loobumast, teda aitama saabusid ka Venemaa väeüksused, keda toetavad Venemaa laevastik ja õhujõud.

Süüria opositsioon on koondunud Vaba Süüria Armee ridadesse, keda on avalikult toetamas Türgi valitsus ja ka lääneriigid, samas kui mõned alad Põhja-Süürias ongi juba tegelikult türklaste kontrolli all. Aleppo on peamiseks ülestõusnute kantsiks. Venemaa õhulöögid on peamiselt suunatud just nende vastu.

Aleppo all tegutseb ka varasem Nusra rinne, nüüdne (ajalooliselt Süüriast suurema ala) Shami Rahva Toetusrinne (Jabhat Fateh al-Sham), mis 2012. aastal küll loodi al-Qaida järgijana, aga tänavu lõi end terroristidest lahku. Reeglina on nad tegutsenud liidus Vaba Süüria Armeega, kuigi viimane al-Qaidaga koostööst keeldus.

Türgi kurdide liitlastena sündis ka Süürias kohalike kurdide armee, kuulutades välja autonoomse Lääne-Kurdistani regiooni. Nad on avalikult sõjas nii Süüria valitsuse kui ka Islamiriigiga, samas kui Türgi teeb kõik võimaliku, et nende tugevnemist takistada. Iraagi ja Süüria kurdid otseselt koos ei tegutse, kuigi on omavahel liidus.

Liibanonis tegutsev šiiitide rühmitus Hizbullah võitleb Süürias koos sealsete valitsusvägedega ja on liidus ka Iraaniga, ning selle sõpradega Iraagi valitsuses. Liibanonis relvi loovutamast on nad keeldunud. Liibanoni valitsuse kontrollile ei allu ka mitmed alad nende riigis, kus selgelt on kinnistanud end Islamiriik. Hizbullah on Süürias ka Islamiriigiga sõjas, kuigi Liibanonis praegu eriti lahingudi ei peeta.