17. juulil kihutas röögatu kuhil jääd ja kive ligi kilomeetri mööda Tiibeti Aru mäestiku nõlva alla orujärve, tappes teel üheksa karjast ja sadu loomi.

Tegureid, mis sellise nähtuse tavaliselt esile kutsuvad, ei paistnud aga kusagil — eelnenud kuude temperatuurid, nagu ka sademete hulk olid olnud tavapärased ning materjal, millest laviin moodustus, oli paiknenud suhteliselt tasasel pinnal, andis teada peamiselt satelliitide abil kogutud keskkonna- ja kliimateavet koondav NASA veebiandmebaas Earth Observatory.

Septembris leidis lähikonnas aset teinegi vägev laviin, mis olukorra veelgi mõistatuslikumaks muutis. „Isegi üheainsa taolise hiiglasliku liustikulaviini esinemine on väga ebatavaline,“ selgitas Norra Oslo ülikooli liustikuteadlane Andreas Kääb. „Kahe sellise laviini esinemine nii lühikese aja vältel samas piirkonnas on meie andmetel pretsedenditu juhtum,“ vahendas LiveScience.

Õnneks olid mõned „kosmilised luurajad“ sündmustest pilti teinud — nimelt oli mitmel Maa orbiidil tiirleval tehiskaaslased nagu Landsat 8, Sentinel-2 ja Sentinel-1A õnnestunud jäädvustada piirkonda nii vahetult enne kui ka pärast laviine.

Mõne kuu vältel enne juulit olid liustikupinda tekkinud lõhed ning jää kõrgus oli hakanud muutuma. Mõlemad märgid viitavad liustikutulvale (ingl glacier surge) — aeglasele destabiliseerumisele, mille käigus jää valgub liustiku ülaosast alumisse osasse, seisab Kääbi ja teiste teadlaste osalusel valminud aruandes.

Earth Observatory osutusel ilmnesid märgid liustikutulvast esimese liustiku pinnal juba 2015. aasta septembris. Kitsasse orgu jõudes tekitas jäävool ummistuse, mille tulemusel hakkas liustiku alla ja sisse kogunema vesi. Vee libestav mõju võiski teadlaste arvates esile kutsuda juulikuise laviini.

21. septembril hoiatasid uurijad Hiina kolleege, kes omakorda andsid Hiina valitsusele teada ähvardavast varingust. Selleks ajaks oli aga juba liiga hilja. Teine liustik oli vaid paar tundi enne hoiatuse laekumist mastaapsel moel kokku varisenud ja saatnud teise suure jää- ja kivilaadungi Tiibeti idaosas asuvasse Aru Co järve. Õnneks ei saanud teise laviini läbi keegi kannatada.