Teadusajakirjas Achievements in Life Science ilmunud Jiwon Hani uurimus "A Study on the Coffee Spilling Phenomena in the Low Impulse Regime" („Kohvi mahaloksumise nähtuste analüüs madalimpulssrežiimis“) selgitab, miks kohv nii sageli tassist välja loksub.

„Väga harva õnnestub meil kohvi maha loksutamata kohvitassi käes kanda,“ kirjutab teadlane. „Tõtt-öelda kaldume seetõttu, et see nähtus on nii tavaline, seda mitte küsitavaks pidama.“

Jada kalkulatsioonide abiga demonstreerib Han, et just kohvitassi disain on see, mis sellesse valatud vedelike suuremat mahaloksumist soodustab.

Kui te ei soovi kohvi edaspidi mahaloksumise vältimiseks nt veiniklaasist juua, on Hani osutusel abi ka „haaratskäpa“-meetodist (ingl claw-hand method): tassi kõrvast hoidmise asemel tuleb seda ostsillatsioonide mõjude vähendamiseks ülaltpoolt tugevasti servast hoida. Nagu ülaloleval pildil näete.

Samuti märgib Han, et tagurpidi käimine võib mahaloksumist vähendada, kuna sunnib meie kehasid tasakaalu säilitamiseks kasutama „külitsikõikumisliikumist“.

Jada praktilisi katseid näitas siiski, et tagurpidi käimine võib resonantsi küll pärssida, kuid suurendab samas drastiliselt tõenäosust millegi otsa koperdada või tagurdada samuti tagurpidi käies kohvi rüüpavate kolleegide pihta.

Kui te aga matemaatikat ei usalda, leidub kabandusvõrgus ka abistava tilaga joogikruuse täiskasvanutele.