Too ogaralt suur number ei ole tõesti kirjaviga. Kui matkarada Trans Canada Trail järgmisel aastal valmib, peaks selle kogupikkuseks kujunema muljetavaldav 23 921 km, millest ligi 21 000 km on omavahel ühenduses. 2017. aastal avatav matkarada on mõeldud kasutamiseks kõigile jalgrattureist ja suusatajatest kuni ratsutajate ja jalgsimatkajateni ning kujutab endast kõige pikemat vaba aja veetmise marsruuti maailmas, teatab Smithsonianmag.com.

Matkarajast valmis 80 protsenti. https://www.crabandotter.com/

Projektiga seotud ametnike hinnangute järgi elavad neli kanadalast viiest juba praegu matkarajast 30 minuti pikkuse tee kaugusel või lähemal. Suurriigi merendusalast pärandit arvestades on koguni 26 protsenti matka-marsruudist kavandatud vee peale ja läbitav näiteks paadi või kanuuga.

Rada iseenesest ei kuulu mitte kellelegi; pigem on tegemist lokaalselt hallatavate rajajuppidega, mis on omavahel ühendatud üleriigiliseks rajavõrgustikuks. Väiksematest risti-rästi-radadest moodustuv suurem rada ulatub Atlandi ookeanist Vaikse ookeanini ja teeb koguni tiiru Põhja-Jäämere rannikule.

Juba valminud rajalõigud on märkimisväärsed mitte ainult koguhulga poolest (kommunaalseid radu on kokku rohkem kui 400), vaid ka üldise loodusläheduse poolest, ehkki osa rajalõike Ottawas ja Torontos läbivad ka linnastunumaid piirkondi.

Hiiglaslik, mandri ühest servast teise ulatuv rada ei rõõmusta siiski kõiki. Näiteks nurisevad jalgratturid, et rada on liiga kaootiline ja lõiguti raskestiläbitav.

Newfoundlandi saarel sattus ühe rajalõigu saatus ohtu, kui rajaga seotud ametnike ja ühe kunagise raudtee kasutamise toetamisele pühendunud organisatsiooni vahel tekkis vaidlus küsimuses, kes peaks korda tegema üldsusele suletud silla. Mõned keskkonnakaitse-rühmitused on väitnud, et mõned rajalõigud võivad ohtu seada looduslikke elukeskkondi ja kärpida hädavajalikke keskkonnasäästmis-ressursse sellistes kohtades nagu Kanada Kaljumäestikus tegutsev Jasperi rahvuspark.

Kava kohaselt peaks rada valmis saama Kanada riigi 150. aastapäevaks 2017. aasta 1. juulil. Samal kuupäeval on plaanis külastajatele tasuta avada riigi kõik 46 rahvusparki ja sajad kohalikud ajaloolised vaatamisväärsused. Selleks päevaks on töö hiid-matkaraja kallal väldanud kokku 25 aastat.