Inglise keeles sinkhole ehk vajumisauk, eesti keeles ka kurisu või neeluauk, on mõiste mis tähistab maapõues toimunud vajumisi, mille tulemusel tavaliselt tekivad ka vahel erakordselt suured augud maapinnas. Floridas on tegemist juba üsnagi sagedase nähtusega ja mastaapidelt oluliselt suurema probleemiga kui meie Eestis isegi ette kujutame.

Näiteks 2013. aastal neelas auk ühes Florida majas terve magamistoa sisustuse, koos seal maganud 37-aastase elanikuga. Mõni kuu hiljem vajus sarnasesse vajumisauku aga teisal kolmekorruseline maja. Tegelikult on põhjust tervet Florida poolsaart karstialaks pidada, seega maapõu seal on täis tühikuid ja avausi, mida on tihti isegi maju ehitades võimatu ette näha.

215 miljoni galloni ehk siis 1200 miljoni liitri suurune jäätmemahuti asus fosfokipsi ladestu kohal, kuni selle all avanes äkitselt 14-meetrise läbimõõduga auk.

Jäätmehoidlas olnud mürgine ja väidetavalt lausa radioaktiivne vesi valgus tekkinud sügavikku, ohustades mitte ainult Polki maakonna põhjaveevarusid, vaid võib mõjutada miljonite floridalaste joogivee kvaliteeti.

Suurimaid vajumisauke maailmas: