Otsest võrdusmärki Liibüas tegutseva Islamiriigi ja kunagise Muammar Gaddafi võimu vahel tõmmata ei anna, sest kui terroristlik liikumine veebruaris 2015 Sirte üle võttis, juhtis nende vägesid Saddam Husseini aegne Iraagi politseinik Abu Nabil al-Anbari ja terve rida Liibüa sõdalasi tulidki otse Iraagist. Kuid ilma kohaliku toetuseta poleks see olnud võimalik.

Sirte oli jäänud varemetesse juba 2011. aastal, kui Gaddafi saatis tankid meeleavaldusi laiali ajama, tulemuseks alanud kodusõjas löödi Gaddafi väed aga puruks või põgenema. Tema sünnilinn vastandus algusest peale nii Benghazis kui ka Tripolis tegutsevatele rivaalitsevatele rühmitustele, ja eelistas anda end hoopis islamiäärmuslaste mõju alla.

Nüüd, juba paar nädalat kestab vihane lahing just selle linna pärast, kui USA ja NATO õhulöökides on Islamiriigi positsioonid kannatada saanud ja suurem osa linnast on juba ÜRO toetusel tegutseva ühtsusvalitsuse vägede kontrolli all. Aga Islamiriik pole alla andnud ja teateid tuleb ikka päris veriste lahingute kohta.
Sõjatanner Liibüas teisipäevase seisuga. Ühtsusvalitsus kontrollib rohelist ala.

Teatavasti läks Liibüa 2014. aastal lõhki, kui Lääne-Liibüas haaras võimu Muslimi Vennaskonnale tuginev Liibüa Koidiku allianss (kuigi esindab konservatiivset islamismi, peab eeskujuks siiski Türgi riigikorda). Riigi idaosas, Benghazis haaras aga võimu Egiptusest tuge saav kindral Khalifa Haftar, esialgu peeti just teda rahvusvahelisel areenil seaduslikuks võimuks.

Egiptuses oli sõjaline hunta asunud just Muslimi Vennaskonda represseerima, suunates selle konflikti ka naaberriigi poliitikasse.

Mullu ÜRO vahendatud kokkuleppega loodi aga rahvusliku ühtsuse valitsus, mida Haftar pole tunnustanud. Ja nii on riik endiselt kahe konkureeriva suurjõu kontrolli all. Sirtele tungib peale just ühtsusvalitsuse vägi, mida toetavad ka USA ja NATO õhuväed. Pentagon kinnitab, et Islamiriigi väljalöömine Sirtest on pigem päevade küsimus.

Kuid terrorismi lõplik väljajuurimine Liibüast on siiski veel püüdmatult kaugel. Islamiriigi võimu tulemusel on Sirte küll sisuliselt inimtühi, kõrbest kõiki islamiradikaale kätte saada ei ole isegi tänapäeva luuretehnoloogia abil võimalik. Ja relvi on Gaddafi-järgses Liibüas lausa massiliselt ripakil.