Kosmoseuudiste saidi SpaceNews andmeil on taaskasutatava raketi esimeseks kliendiks Luksemburgis baseeruv satelliidioperaator SES, mis lennutab kosmosesse 5-tonnise satelliidi SES-10. Satelliidioperaator loodab vähendada sellega üleslennutamise kulutusi ligikaudu kolmandiku niigi madalast 60-miljoni dollarilisest veotasust. Lepingu detaile siiski avalikustatud ei ole.

SES on olnud Falcon 9 kanderaketi kasutuselevõtmisest saadik tugev Elon Muski kosmoseäri toetaja. SES-i tehnoloogiajuht Martin Haliwell ütles firma 30. augusti avalduses muuhulgas: „Oleme esimene erakapiltalil satelliidioperaator, kes SpaceXiga 2013. aastal satelliidi üles lennutas. Me oleme rõõmsad, et meist saab nüüd SpaceX’i esimene klient, kes kasutab end juba lennul tõestanud kanderaketti. Me usume, et taaskasutatavad raketid avavad kosmoselendude uue ajastu, ja teevad ligipääsu kosmosesse soodsamaks.“

SES on Euroopa esimene erakapitalil põhinev satelliitside pakkuja, asutatud 1985. aastal. Ettevõte on avalikkusele rohkem tuntud oma brändi ASTRA järgi, seda nime kandis nende esimene satelliit ASTRA 1A. Esimeseks suurkliendiks sai 1988. aastal Rupert Murdochi Sky TV, praeguseks on ettevõte oma 53 satelliidiga maailma juhtivaid satelliitside pakkujaid. Klientideks eeskätt telekommunikatsioonifirmad, aga ka teised ettevõtted, näiteks lennu- ja laevafirmad.

Elon Muskiga seotud firmad on oma ennustustes alati väga optimistlikud olnud, nii võib ka see tähtaeg edasi nihkuda. Kui kindlasti on SES-i avaldus märk sellest, et taaskasutatava raketi üleslennutamisele ollakse jõudnud päris lähedale.

Vaata ka: www.ses.com