Esiteks peab muidugi ütlema, et 8K teleri müümiseks pole praegu erilist mõtet. Sellised seadmed on ülikallid, keegi veel püsivalt 8K telesaateid ei edasta (küll aga on katsetusi tehtud) ja tehnoloogia pole veel täielikult "paigas".

Mis tähendab, et nii teler kui ka vajalikud lisaseadmed oleksid suured ja kobakad ega mahuks hästi keskmisse elutuppa. Rääkimata leviedastaja raskustest 8K telepildi edastamisel. Sellist võimekust pole hetkel pea kellelgi maailmas.

Fortele teadaolevalt on vähemalt üks 8K teler tegelikult juba müügile tulnud, kuigi see on suunatud ärikasutajale. Tehniliselt pole see isegi päris teler, vaid teletuuneriga varustatud 85-tolline IGZO LCD monitor.

Aga oletame, et sul on piisavalt raha ülikuluka 8K teleri ostmiseks ja sul õnnestub YouTube'i esmavalik 8K videosid selle ekraanile suunata, sest sel on mingi vastava võimekusega äpp või lisavidin. Millal siis 8K telereid on reaalselt müügile oodata?

See juhtub usutavasti 2019. a lõpus või pigem 2020. a esimesel poolel. Põhjus: 2020. aasta 24. juulil kuni 9. augustil toimub Tokyo suveolümpia.

Jaapani riiklik leviedastaja NHK testis 4K ja 8K teleülekaneid juba äsjalõpenud Rio olümpia ajal. Neil on kindel plaan Tokyo mänge vähemalt osaliselt 8K-kvaliteediga edastada ja selleks on vaja vähemalt mõned 8K UHD telerid müügile tuua.

Muidugi ei tooda NHK noid ise, vaid teeb teleritootjatele pakkumisi, millest on võimatu keelduda. Täpsemalt on oma jah-sõna öelnud hetkel Sony ja Panasonic.

8K video edastamine nõuab 4K-st neli korda rohkem ribalaiust ehk igas ajaühikus peab saama liigutada neli korda rohkem informatsiooni. Suur väljakutse on siin hetkel mitte telereid kokku klopsida, vaid piisavalt tõhusaid striimingu- ja tihendustehnoloogiaid luua.

Sony ja Panasonic aitavad NHK-l ka kaameraid ja muid edastusseadmeid toota, mis Tokyo mängude ülekannete edastamiseks vajalikud on.

Meenutuseks: 8K visuaal sisaldab 16 korda rohkem piksleid kui Full HD ehk 1080p oma. Ja neli korda rohkem kui 4K oma.