Juhtus see intsident 16. mail, kui Austraalia lennukompaniile Qantas kuuluva Airbus A380 salongis istuv reisija teatas meeskonnale, et tunneb kärsahaisu. Lennuk viibis parajasti USA õhuruumis Texase kohal.

Meeskond käivitas selgeks õpitud tuletõrje protseduurid, kui esmalt lähenes kaks meeskonnaliiget tulekustutitega põlengukohale, kuni ilmnes, et tegemist on lennuki teisel korrusel paikneva äriklassi istmega, mille vahelt immitses suitsu.

Iseenesest ei ilmutanud meeskond erilist kangelaslikkust, küll aga väljaõpitud tuletõrjedrilli kõige ilmekamat elluviimist ja selle tõttu pälvis igati teenitud kiidusõnu, vahendab FlightGlobal.

Elektriühendus istmega katkestati, seejärel lammutas meeskond lennu ajal istme koost. Ilmnes, et istmemehhanismi vahele oli kukkunud kellegi mobiiltelefon, seal purunenud, ning liitium-ioon patarei oli hakanud suitsema. Telefoni jäänused eemaldati istme vahelt, pisteti veenõusse ja sellega koos metallkasti, mida jälgiti ohutumas kohas järgnenud lennu vältel.

Nii palju jäi istme vahel mobiiltelefonist järele. Foto: ATSB

Raport teatab, et tegemist oli küll juba seitsmeteistkümnenda "liitiumpatarei termaal-sündmusega" lennunduses kuue aasta jooksul, ehk reisijate ära kaotatud suitsevaid ja süttinud mobiiltelefone leiab istmete vahel juba ridamisi.