Kuulutuses ütleb rühmitus nimega Shadow Brokers, et on häkkinud firma Equation Group kompuutritesse ja saanud sealt küberrelvi samadelt loojatelt, kes tegid küberrelvad Stuxnet, Duqu ja Flame. Väite tõestuseks postitasid autorid veebi valiku ekraanipilte ja jupi programmikoodi.

Viirustõrjefirma Kaspersky andmeil tegeleb Equation Group tõepoolest küberrünnakute korraldamisega. Edward Snowdeni poolt USA riiklikust julgeolekuagentuurist (NSA) lekitatud andmed viitavad, et Equation teeb seda USA valitsuse ülesandel. Stuxnet on programm, mis ületas rahvusvahelise uudisekünnise seoses Iraani tuumarajatisi alates 2007. aastast tabanud küberründega. Flame ja Duqu on samuti tööstus- ja valitsusasutuste ründamiseks loodud pahavara.

„Võitja võib failidega teha, mida tahab, faile me ei avalda,“ kirjutab Shadow Brokers vigases inglise keeles. Samuti lubavad häkkerid vastutasuks bitcoinide eest müüa infot, kas Equation on mõnda arvutivõrku sisse murdnud või mitte.

Mis failides täpsemalt on? Seda häkkerid ei ütle. „Equation Group ei tea, mis kadus,“ öeldakse teates. „Me tahame, et Equation Group osaleks oksjonil, nii et hoiame saladust. Teie pakute Equation Groupi vastu, võidate ja saate teada. Või pumpate hinna üles, ajate nad närvi, kõik võidavad.“

Kas seda peaks tõsiselt võtma? Võib-olla. Väljaanne Wired väidab, et nendega vestelnud spetsialistide sõnul sobib häkkerite postitatud koodijupp NSA varasemate rünnakutega. „Tundub, et NSA ründas kedagi, see keegi suutis rünnakute allika kindlaks teha ja häkkis neid vastu,“ ütles Toronto ülikooli pahavara uurija Claudio Guarnieri.

Samas tekitab Wirediga rääkinud ekspertides küsimusi häkkerite teadaande lapsik vormistus ja kummalised oksjonitingimused, ehkki NSA allettevõttesse sissehäkkimine peaks eeldama palju rafineeritumaid isiksusi. Need faktorid võivad aga sama hästi olla mõeldud ka jälgede segamiseks. NSA pole lugu mõistagi kommenteerinud.

Täiendatud: Snowden arvab, et häkkijad tegutsesid Venemaa heaks, et USA-d hoiatada: kui te kuhugi sisse häkite, siis me saame teada ja suudame seda tõestada. Ja see on probleem, eriti juhtudel, kus USA on häkkinud oma liitlasi.