Oktoobrikuine katsetus kinnitab uut ühist operatsioonide kontseptsiooni õhu- ja raketikaitses, mille Saksamaa ja Holland on välja töötanud viimase aasta jooksul ning mis on esimene omalaadne Euroopas, teatas Saksa õhujõudude maapealsete üksuste ülem Gschossmann intervjuus Reutersile.

Oktoobri alguses tulistatakse NATO polügoonil Kreetal õppuse käigus välja üle 40 püüdurraketi. Osa võtab 300 Saksa ja sada Hollandi sõjaväelast ning kümme USA sõdurit ja Aegise süsteemiga sõjalaev, teatasid Saksa ja USA ametnikud.

Pärast katsetust plaanivad Saksa ja Hollandi sõjaväeametnikud kuulutada kahe riigi õhu- ja raketikaitseüksuse lahinguvalmiks ning seda pakutakse NATO-le tulevasteks positsioonidele paigutamisteks.

Balti riikide ametnikud tervitasid USA Patrioti patarei paigutamist Ida-Euroopasse mitmete õppuste käigus sel suvel, kuid sümboolne väärtus oleks suurem, kui osa võtaks rohkem kui üks riik, teatas Gschossmann.

„Me võiksime pakkuda veelgi rohkem julgustust ja saata poliitilise signaali, kui võtaksime Saksa, Hollandi ja USA Patriot-süsteemide segaüksuse – puhtalt kaitseotstarbelise vahendi – ja paigutaksime selle kuhugi Poolasse või Balti riikidesse,“ ütles Gschossmann.

Hollandi kaitseministeeriumi pressiesindaja Jeroen de Vries ütles, et kaks riiki püüavad Hollandi ja Saksa Patriot-rakettide süsteemid integreerida. „Üksust saab paigutada NATO sees võimekusena kaitsta alliansi territooriumi,“ ütles de Vries.